top of page

Zâmbiți, vă rog! Puterea zâmbetuluiZâmbesc indiferent de circumstanțe și îmi place să-i văd pe oamenii din jurul meu zâmbind! 😊

Efectele benefice ale zâmbetului asupra sănătății fizice și psihice au fost demonstrate științific. Zâmbetul este un reflex cerebral, care nu schimbă doar expresia feţei, ci şi stimulează creierul să producă endorfine, reducând astfel durerea fizică şi emoţională şi dând o senzaţie de bună-dispoziţie. Stresul cotidian favorizează aparția unei cantități excedentare de cortizol și dopamină.


Specialiștii cercetează și modul în care zâmbetul afectează hormonii de stres precum cortizolul, dar și hormonul încrederii, oxitocina. Astfel că zâmbetul întărește sistemul imunitar și îmbunătățește starea de sănătate, fiind oxigenul relațiilor dintre oameni.


Zâmbetele conduc la o bună comunicare interpersonală, îmbunătăţesc lucrul în echipă şi ajută la diminuarea conflictelor. Cercetătorii în neuroştiinţe spun că zâmbetul stimulează acele circuite ale creierului responsabile de interacţiunea socială, empatie şi starea de spirit. ”Dacă în drumul tău întâlneşti un om prea obosit ca să-ţi poată dărui un surâs, lasă-i-l pe al tău. Căci nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui”. (Dale Carnegie)


Zâmbetul ajută la gândirea pozitivă, optimism și concentrarea pe soluții și creativitate. Doctorul Rich Castellano este autorul unei cărți interesante pe această temă, numită “The Smile Prescription” („Prescripția Zâmbetului”). Acesta consideră că zâmbetul este cheia sănătății și longevității și a concluzionat că persoanele care zâmbesc mult, au rate mai mici de divorț, iar cei care din cauza unei suferințe faciale nu pot zâmbi, au rate mai mari de depresie.


Dr. Rich Castellano își motivează pacienții cu patru antidepresive naturale, pe care el însuși le folosește pentru a nu deveni depresiv: o alimentație sănătoasă, mișcare fizică zilnică, petrecerea timpului cu familia și credința în Dumnezeu.


Un zâmbet autentic are puterea de a schimba chimia creierului și implicit starea de sănătate a corpului. Pe lângă faptul că are un efect destresant și induce un sentiment de bucurie și împlinire, zâmbetul ușurează durerile și îmbunătățește procesul de vindecare. Așa că haideți să zâmbim! 😀51 afișări0 comentarii
bottom of page