top of page

Vineri, 31 iulie 2020, începe Postul Adormirii Maicii Domnului


Postul Adormirii Maicii Domnului începe anul acesta vineri, 31 iulie 2020, şi nu la 1 august ca în alţi ani.


Icoana Maicii Domnului de la mănăstirea Sf. Ana Rohia, Maramureș


Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut şi ca Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei, este unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioşii trebuie să le ţină de-a lungul anului

De regulă, se lasă sec în 31 iulie şi postul începe la 1 august, însă conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea (cum se întâmplă anul acesta) se lasă sec cu o zi mai înainte.

Postul Adormirii Maicii Domnului aminteşte de postul pe care Fecioara Maria l-a ţinut înainte de trecerea sa din această lume. Sfântul Simeon al Tesalonicului spune: „Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu. Cuvântul, care ştiind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic şi a postit mai mult pentru noi, pentru că ea era binecuvântată şi sfântă, şi nu avea nevoie de post. Aşadar, ea s-a rugat special pentru noi înainte să fie mutată din această lume în viaţa veşnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfânt cu Fiul ei”.

Acest post îi pregăteste pe creştini pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Slujitorii Bisericii recomandă ca această perioadă să fie completată cu multă rugăciune, multe fapte bune și pelerinaje la casa Maicii Domnului, adică la mănăstiri. Astfel, creştinii trebuie să-şi înmulţească rugăciunile către Maica Domnului şi să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.

Până pe 15 august, se face Paraclisul Maicii Domnului, iar în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului se oficiază Prohodul Maicii Domnului.

Alexandra GHIȚESCU

116 afișări0 comentarii
bottom of page