top of page

Veniți de luați lumină! Lumina lui Hristos se împarte oricând! "Teologilor"!


Mi se pare jalnic să se facă așa mult “tam-tam” pentru că un Înalt Ierarh ține rânduiala bisericească.“Odovania în greacă: (ἀπόδοσις apodosis); în slavonă: отдание (otdaniye) sau încheierea unei sărbători este ultima zi în care aceasta mai este prăznuită în Biserică în cursul unui an liturgic. Cel mai adesea, ea vine să încheie o perioadă de prăznuire prelungită. În ziua în care se face odovania unui praznic, se slujesc din nou majoritatea cântărilor și rugăciunilor liturgice specifice sărbătorii respective.” (conform Wikipedia)


Înaltpreasfințitul Teodosie nu a inventat nimic.

Și pentru cei care strigă în gura mare că la Odovanie nu se dă lumină: Lumina lui Hristos se împarte oricând! “Teologilor“!

Eu cunosc credincioși care nu au putut lua Lumina anul acesta.

Lumina lui Hristos se împarte oricând! Primită să fie!

Cine nu crede în Lumină, măcar să tacă... să nu mai urle din întuneric.


Programul Odovaniei Învierii în Arhiepiscopia Tomisului este:


Astăzi, la miezul nopții (26 spre 27 mai), în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia Odovania Învierii, după următorul program:

-ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” și oferă lumina credincioșilor prezenți;

- ora 24:00 – se citește Evanghelia Învierii și începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată și prevăzută în cărțile de slujbă;

- După Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii. La final, se vor împărtăși credincioșii care au ținut postul de trei zile, rânduit anterior, și care s-au spovedit.

- Nu se oferă Paște sfințit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.

Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paști, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare.


Veniți de primiți Lumină!


Un articol scris de Natalia PĂUN

474 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page