top of page

Turnul Ștefan, o istorie a biruinței! Program vizitare

Una dintre mândriile comunității băimărene este #PiațaCetății, un loc recreere pentru cetățeni, un punct de atracție pentru turiști, o piață istorică într-un oraș european, modernismul fiind combinat cu valorile istorice.


#TurnulȘtefan este o istorie a biruinței!Foto 1—3: Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

Turnul Ștefan a prins din nou viaţă la sfârşitul secolului XIX, anterior fiind lăsat în paragină după un incendiu mistuitor, în timpul primarului Oliver Thurman, fost primar al oraşului Baia Mare între anii 1887 – 1899, un om de caracter, serios, cu viziune și cu o vastă cunoștință asupra frumosului, unul dintre primarii care au schimbat destinul orașului.

Astăzi, 165 de scări îi duc pe turişti la 40 de metri înălțime, în foișorul Turnului Ștefan.
De-a lungul timpului turnul a suferit mai multe stricăciuni. A fost expus dezastrelor naturale cauzate de trăsnete și incendii care sunt consemnate documentar. De fiecare dată însă, a fost reparat. Până să fie reabilitat ultima dată, în perioada 2011-2015, în interior avea acces doar clopotarul.


După reabilitarea turnului, vizitatorii pot vedea și mecanismul ceasului realizat la începutul secolului al XVII-lea de un meșter din Cehia.


Cinci astfel de ceasuri sunt în lume, dintre care mai funcţionează doar trei: cel din Baia Mare şi cele din Budapesta şi Praga. Turnul Ștefan este astăzi parte a Pieţei Cetății.


Așa că de fiecare dată când faci o plimbare prin Piața Cetății, adu-ți aminte că Turnul Ștefan stă semeț și biruitor în fața timpului. ❤️
Programul de vizitare al turnului este de luni până vineri între orele 10:00 - 17:00 (ultima urcare în turn fiind ora 17:00), iar sâmbătă și duminică între orele 11:00 - 18:00. Chiar dacă nu te vei putea bucura de un răsărit sau apus de poveste 🤩 într-un oraș fotogenic 📸, în aceste zile caniculare, vei putea să te bucuri de frumusețea orașului văzut de sus! 🥰 Asta desigur, înainte de ora 17:00 sau 18:00 în weekend! 😍 Parcă sună mai bine ora 18:00 în weekend, nu? 😚 Intrarea este liberă.Alexandra Catrinel Ghițescu
118 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page