top of page

Sentimentul de slow living sau viața trăită în tihnă

Actualizată în: 14 oct. 2021

Doamne, dă-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba. Curajul de a schimba lucrurile pe care pot să le schimb, şi înţelepciunea de a şti să le deosebesc. Şi astfel, să trăiesc prezentul fiecărei zile. Bucurându-mă de prezentul fiecărei clipe.

Rugaciunea seninătăţii - Reinhold Niebuhr



Epuizarea fizică, epuizarea mentală, fenomenul de burnout, depresia și anxietatea sporite, privarea de somn și accidentele de muncă care au la bază stresul cronic și oboseala cronică sunt doar unele dintre conceptele care ne dau târcoale, chiar dacă deseori le observăm doar efectele. Și totul din pricina ritmului prea alert, expunerii prelungite la stres, fără pauze, fără atenție pe odihnă și fără ceea ce numim „viața în tihnă“ (în engleză, slow living).


Și, având în vedere cele enumerate mai sus, clar avem nevoie de tihnă și odihnă.






Acest concept a prins amploare în ultima vreme și vedem din ce în ce mai mulți oameni care, după o viață trăită în marile orașe, aleg să se retragă într-un loc care permite și chiar încurajează trăitul mai încet, pauzele bine trăite și ritmul natural al existenței, sezonalitatea și pacea interioară. Există chiar și o mișcare în acest sens, numită slow movement, care include acea parte a oamenilor moderni care merg către această tendință de căutare a păcii interioare și a trăitului conștient, departe de ceea ce înseamnă graba urbană din marile orașe.








Pentru a experimenta sentimentul de slow living sau viața în tihnă, aveți câteva exemple pe care le puteți implementa în rutina zilnică sau săptămânală:


✨ observarea vieții exact așa cum este;

✨ un ceai sau o cafea alături de propriile idei, privitul pe geam sau o discuție cu cineva drag alături de băutura caldă la alegere (de ce caldă? pentru că ne împinge să sorbim și să ne bucurăm de moment)

✨ o plimbare ușoară (în natură sau în parc);

✨ jocuri simple (cu animalele de companie, copiii – ființele care nu au încă noțiunea timpului și care nu au ajuns să se grăbească precum adulții);

✨ citit (mai degrabă beletristică decât texte informative);

✨ gătit – poate avea un efect terapeutic.


Și, bineînțeles, lista poate continua. 😍



114 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page