top of page

Satisfacția la locul de muncă. De ce sunt nefericiți angajații și cum să crești engagement-ul?

Satisfacția la locul de muncă ar trebui să se regăsească în topul priorităților oricărui business de succes, deoarece s-a dovedit a fi direct corelată cu creșterea productivității și a creativității.

Peste 20% dintre angajații români declară că se simt excelent la locul de muncă, iar 61% spun că sunt fericiți în majoritatea timpului petrecut la birou, arată studiul „The Employee Happiness”. Acesta a fost realizat de Mindspace, furnizorul global de spații de coworking de tip boutique, cu scopul de a afla cum se raportează angajații la jobul lor. Sondajul a implicat 5.000 de angajați din 7 țări: SUA, Marea Britania, Germania, Israel, Polonia, România și Olanda


Angajații români cu cel mai mare scor de fericire la job sunt cei care lucrează în industriile creative și media, dar și în domeniul bancar. Când vine vorba de rolul ocupat în companie, angajații români care au înregistrat cel mai ridicat nivel de fericire sunt cei care lucrează în departamentele creative și în marketing.


Pe de altă parte, cei mai puțini împăcați cu locul lor de muncă sunt cei care lucrează în domenii precum inginerie și industriile de fabricație, dar și în IT.


De ce sunt nefericiți angajații și cum să crești engagement-ul?


Printre motivele pentru care oamenii declară că nu se simt implicați la job se numără recompensa financiară insuficientă, dar și mediul de lucru care nu îi inspiră. Pentru a aduce un impact pozitiv asupra nivelului de fericire și engagement al angajaților, companiile trebuie în primul rând să-i asculte, să afle cum se raportează la jobul lor.


În România, spre exemplu, 15% dintre companii nu realizează o evaluare de acest tip și omit astfel primul și cel mai important pas în îmbunătățirea nivelului de fericire și engagement al angajaților, mai arată studiul citat.


Flexibilitatea la job este un alt element dorit de către angajați, care ar putea să-i facă mai fericiți și mai implicați la job. Însă puține companii fac eforturi semnificative în acest sens. Potrivit studiului Mindspace, doar 7% dintre români sunt mulțumiți de flexibilitatea jobului pe care îl au în acest moment.


La fel de important pentru angajații români este mediul de lucru. El poate afecta productivitatea și rezultatele business-ului, dar și satisfacția la job. În România, doar 2% dintre angajați spun că locul lor de muncă este distractiv și interesant, 30% descriindu-și însă jobul ca fiind plictisitor.


Ce poate face o organizație, indiferent de dimensiunea sau experiența ei pe piață, pentru a îmbunătăți satisfacția angajaților?


Cunoaște-ți angajații


Primul pas este, desigur, să știi ce își doresc oamenii din echipa ta. Studiul arată că peste 15% dintre companiile din România nu analizează deloc engagementul angajaților și, deși este un procent mai bun decât în alte țări, acesta este încă prea mare. Pentru companiile mici din România, cu până la 20 de angajați, procentul este chiar mai mare: 21% dintre angajați susțin că nivelul lor de engagement nu este evaluat. Și este greu să lucrezi la îmbunătățirea acestuia, dacă nu știi cum se simt membrii echipei tale.


O modalitate foarte simplă de a afla ce îi motivează pe angajați sunt clasicele sondaje, prin care poți afla ce își doresc și ce le place în mod deosebit la munca lor. Chiar și un startup care dispune de un buget mic poate învăța din feedback-ul angajatilor și poate face schimbări, pentru a deveni un angajator mai bun, a simplifica procesul de recrutare și a crește nivelul de retenție al angajaților.


Află ce îi motivează

În ceea ce privește motivele pentru care oamenii merg cu drag la muncă, primele 2 sunt aceleași peste tot, indiferent de mărimea companiei. Angajații sunt motivați de atingerea obiectivelor și obținerea rezultatelor dorite, și de sentimentul că activitatea pe care o desfășoară are o semnificație. Astfel, o idee bună pentru startup-uri este să își comunice în mod deschis obiectivele, să îi implice activ pe angajați în luarea deciziilor, să promoveze proiecte care implică mai multe departamente și să sprijine implicarea angajaților. O astfel de deschidere îi încurajează pe angajați să se identifice cu startup-ul și misiunea sa, și să meargă cu zâmbetul pe buze la job.

76 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page