top of page

Să nu fim ca și smochinul neroditor, ci să fim mereu gata de roadă, de acțiune!


,,Şi văzând un smochin lângă cale, S-a dus la el, dar n-a găsit nimic în el decât numai frunze, şi a zis lui: De acum înainte să nu mai fie rod din tine în veac! Şi smochinul s-a uscat îndată." (Matei 21, 19)


Mănăstirea Sfânta Ana, Rohia, Maramureș


Azi, în Sfânta Scriptură se află una dintre cele mai frumoase pilde, pilda smochinului neroditor, în care vedem cum Hristos, venind din Betania şi flămânzind pe drum, a văzut un smochin şi S-a oprit la acesta, dorind să mănânce din roadele lui, dar smochinul nu avea fructe, ci doar frunze. Deşi textul arată că "nu era timpul smochinelor" (Marcu 11, 13), totuşi Hristos a blestemat pomul zicând: "De acum înainte rod din tine nimeni în veac să nu mănânce" (Marcu 11, 14).


Părintele Nicolae Steinhardt explică: "Da, nedrept este a-i pretinde smochinului (sau oricărui alt arbore fructifer) roade atunci când nu-i vremea recoltei, dar nedreptatea încetează dacă realizăm că este în fapt vorba de a fi ori a nu fi de folos lui Dumnezeu, de a răspunde ori ba chemării Sale. Nu de smochin şi de smochine se face menţiune în parabola aceasta, ci de om", adăugând şi că omul trebuie să fie mereu receptiv chemării cereşti, tot timpul disponibil pentru Hristos, iar a fi disponibil înseamnă a te nimeri oricând încins, cu toiagul în mână, cu încălţămintea în picioare, pregătit de drum, de acţiune, de răspuns afirmativ, de roadă.


,,Omul nu dispune de scuză valabilă spre a-L refuza pe Făcătorul său ori pentru a-I spune: n-am timp sau nu-i acum momentul potrivit. Soroace, date, condiţii, clauze, tocmeli: sunt lovite de nulitate absolută. Chemării de sus i se poate răspunde numai cu <<Iată-mă>> ori cu <<Da, Doamne>>. Motivările, fie ele omeneşti plauzibile, nu sunt luate în considerare: nu ne este îngăduit a ne eschiva nici măcar pentru a ne îngropa tatăl ori a ne rândui cele din gospodării; nici pentru a ne duce să vedem ţarina ce tocmai am agonisit." ne explică atât de frumos Nicolae Steinhardt.


,,Mereu şi în orice clipă este vremea – şi acum este – a răspunde <<Iată-mă>> lui Hristos."


Alexandra GHIȚESCU

111 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page