top of page

PS Macarie: Să nu îi lași să te trateze așa cum își tratează dresorul animalele de circ!

Una dintre cele mai frumoase și folositoare predici de Înălțarea Domnului a fost cea a părintelui episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord.


Acesta a făcut referire la marea lecție pe care ne-o dau eroii neamului și anume despre ce înseamnă a fi demn, liber și însetat de adevăr și dreptate.


,,Dacă eroii pe care-i cinstim ar fi acceptat minciuna, robia și înjosirea ființei umane, noi nu am mai fi existat astăzi. Dacă Sfinții Martiri Brâncoveni ar fi dat veșnicia pe supraviețuirea biologică; dacă eroii din Marele Război al Reîntregirii ar fi dat bir cu fugiții la Mărășești și Oituz; dacă Sfinții Închisorilor ar fi acceptat minciuna atee și samavolnicia unui regim care ticăloșește, care degradează omul, atunci noi am fi dispărut demult din istorie" a arătat părintele episcop.


Părintele Macarie Drăgoi, episcopul Europei de Nord


De asemenea a îndemnat la prețuirea adevărului, dreptății și libertății <<să denunțăm minciuna, samavolnicia și tirania, așa cum ne îndeamnă și Sfântul Apostol Pavel: „Să nu fiţi părtaşi la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiţi-le pe faţă” (Efeseni 5, 11).>>


Totodată părintele Macarie a exemplicat într-un mod concis cum putem face aceasta:

,,Iubite frate, iubită soră, există un eroism al fiecărei clipe, al fiecărei zi. Astfel, dragul meu, dacă tu ești pe calea deschisă de eroi atunci te dai pe tine și toate interesele tale la o parte ca să slujești aproapelui; dacă ești pe calea deschisă de eroi, atunci pui umărul tău ca să îl ajuți pe cel zdrobit de durere; dacă ești pe calea deschisă de eroi, atunci rabzi până la lacrimi pentru că nu renunți să faci bine și să ții cârma dreaptă; dacă ești pe calea deschisă de eroi, atunci faci milă și te doare de nedreptatea suferită de cei din jur; dacă ești pe calea deschisă de eroi, atunci deși stors de năduful zilei și copleșit, îngreuiat de toate noxele acestei lumi întunecate, ești în stare să luminezi fața copilului și fața celui de lângă tine cu un zâmbet și cu o vorbă bună.

Însă, iubite frate și iubită soră, există și un eroism al clipelor de încercare. Atunci, să nu dai înapoi și să nu te intimidezi de înverșunarea celor care vor să-ți reteze calea către cer. Să nu-i lași să se atingă de cele sfinte ale tale. Să îți aperi cerul! Să lupți pentru veșnicia ta! Să fii liber și demn și să nu îi lași să te trateze așa cum își tratează dresorul animalele de circ! Să te ridici, asemenea vulturului, și să respiri aerul înălțimilor și să nu-i lași să te închidă într-o colivie aurită cu lozinci defăimătoare, înșelătoare, perfide! De vei face aceasta, te vei găsi pe calea deschisă de către eroi, vei rămâne pe calea deschisă de către eroii neamului și vei afla calea deschisă către cer."


Alexandra GHIȚESCU

71 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page