PS Iustin: Este o încercare, pentru că ne-am abătut de la Legile lui Dumnezeu
Vineri, 27 martie 2020, cu începere de la ora 16.00, Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a rostit un cuvânt de învăţătură despre Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, despre viaţa Sfântului Grigorie Dialogul, care a descoperit şi a oficiat această Sfântă Liturghie în Catedrala „Sfânta Sofia” din Constatinopol, pe când era ambasador al Romei, şi a dus-o cu el în Roma, unde a praticat-o datorită frumuseţii ei.

„Părinţii Bisericii au rânduit această Sfântă Liturghie pentru că suntem într-o perioadă de doliu pentru păcate, de căinţă şi de post, iar Sfintele Altare nu mai au în aceste zile strălucirea pe care o au în celelalte duminici de peste an. Această Liturghie este rânduită pentru ca toţi cei ce ar fi dorit şi doresc să trăiască în comuniune nedespărţită cu Biserica, să poată intensifica calea lor spre biserică şi să participe nu numai duminica şi în sărbători, ci şi în zilele de peste săptămână la Sfânta Liturghie, deoarece în perioada postului înmulţim rugăciunea, intensificăm viaţa duhovnicească, sporim postul şi înmulţim şi faptele bune. Nu este o Liturghie euharistică, ci o Liturghie specială", a precizat Preasfințitul Părinte Iustin.

De asemenea ierarhul a făcut referire la vremurile pe care le trăim acum: „încercările şi mustrările de la Dumnezeu şi molimele care vin peste noi, toate războaiele, inundaţiile şi foametea sunt o replică a naturii la abaterea oamenilor de la normalitatea Creaţiei. Natura reacţionează atunci când ne sancţionează şi ne pedepseşte, pentru că omul este singura făptură raţională care, inconştient, se abate de la legile firii, de la legile Creaţiei şi calcă în picioare Poruncile lui Dumnezeu. Şi atunci, Părinţii Bisericii, ca nişte profeţi, liderii religioşi trebuie să conştientizeze poporul, să transmită, ca profeţii din Vechiul Testament, despre încercările lui Dumnezeu. Este o încercare, pentru că ne-am abătut de la Legile lui Dumnezeu."
,,Zarva şi larma s-au terminat. Lumea a început să tacă. Vorbeşte Dumnezeu. Dumnezeu vorbeşte în tăcere, dar îşi transmite mesajul şi suntem obligaţi să-l înţelegem dacă mai avem raţiune, înţelepciune şi lumină de la Dumnezeu", a afirmat Preasfințitul Părinte Iustin.

La sfârșitul predicii acesta dă credincioșilor ,,rețeta duhovnicească" pentru încetarea pandemiei - ,,numai căinţa, numai postul şi rugăciunea multă ne poate salva. Altfel, vedeţi cât suntem de slabi. Un virus nevăzut a îngenuncheat planeta. A îngenuncheat umanitatea. A îngenuncheat ştiinţa. A îngenuncheat pe toţi înţelepţii, pe toţi savanţii lumii. A îngenuncheat tehnica, descoperirile. A îngenuncheat tot Pământul. Pentru că am uitat că al Domnului este Cerul şi Pământul şi slava Lui în veac. Amin”.
Alexandra GHIȚESCU