Poți fi concediat dacă nu te vaccinezi împotriva COVID-19? Ce trebuie să știi despre legislație
Odată cu autorizarea primelor vaccinuri împotriva COVID-19 și începerea campaniei de administrare a acestora în mai multe țări la nivel global, în spațiul public au căpătat din ce în ce mai mult interes discuțiile privind posibila apariție a unor restricții pentru cei care refuză să își facă vaccinul. De la imposibilitatea de a călători, până la situații în care angajatorul ar putea decide concedierea acestora, astfel de situații sunt dezbătute la nivel global de autorități împreună cu mediul de business.

Sursa foto: Pixabay
Campania de vaccinare a debutat în România pe 27 decembrie 2020, iar pe data de 17 ianuarie a anului curent a fost depășită borna de 200.000 de persoane vaccinate, respectiv un total de 204.185 de persoane vaccinate, din care 875 de persoane vaccinate cu rapel.
Dincolo de eforturile de organizare pe care autoritățile le-au de făcut pentru a putea asigura un proces de vaccinare fără probleme pentru cei înscriși, aceștia trebuie să se concentreze și pe o campanie de informare cât mai coerentă pentru a convinge cetățenii în legătură cu eficacitatea vaccinului, provocare cu care se confruntă mai multe țări la nivel global.
Conform unui sondaj realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde în perioada 15.01.2021-17.01.2021, la întrebarea ”Ținând cont de faptul că deja o parte a societății s-a vaccinat împotriva virusului COVID-19, dumneavoastră vă veți vaccina?”, răspunsurile au fost următorarele:
35%- Cu siguranță da
27%- Încă nu sunt decis
30%- Cu siguranță nu
8% - Nu știu/ Nu răspund
De asemenea, mai puțin de jumătate dintre profesorii din învățământul preuniversitar doresc să fie vaccinați, în timp ce în sistemul universitar procentul a trecut de 60%, conform precizărilor făcute de către Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, într-un interviu acordat Antena3.
Având în vedere cifrele menționate mai sus și faptul că, indiferent de industrie, există un procent de persoane ce refuză să se vaccineze, s-au accentuat discuțiile privind posibilitatea angajatorului de a solicita un vaccin anti-COVID-19 atât la momentul angajării, cât și pentru angajații existenți, ca soluție pentru revenirea la normal a activității economice.
În prezent, legislaţia nu prevede în mod expres posibilitatea condiţionării angajării de prezentarea unui certificat care atestă vaccinarea anti Covid-19. Mai mult, legislaţia din România nu prevede obligativitatea vaccinării, deşi această intenţie a existat la momentul introducerii proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie, şi nici obligativitatea efectuării oricărui tip de vaccin în vederea angajării sau a prestării anumitor activităţi, cu anumite excepţii extrem de specifice în cazul personalului din domeniul sanitar.
În lipsa unei obligaţii legale sau a unei prevederi care să permită angajatorilor o astfel de condiţionare, solicitarea unui vaccin anti-Covid-19 la angajare poate fi considerată nejustificată, discriminatorie precum şi, de ce nu, o îngrădire a dreptului la muncă, unul dintre principiile fundamentale stabilite de Codul Muncii fiind acela al libertăţii muncii „Libertatea muncii este garantată prin Constituţie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.”
Codul Muncii stabilește dreptul angajatorilor de a include în regulamentul intern prevederi cu privire la disciplina în muncă, abaterile disciplinare și sancțiunile aplicabile, precum și regulile privind securitatea și sănătatea în muncă în cadrul organizației. În acest context, refuzul salariaţilor de a se vaccina ar putea fi considerată o abatere disciplinară sancţionată cu desfacerea contractului de muncă?
În ce priveşte legalitatea introducerii unei astfel de obligaţii în regulamentul intern, o astfel de obligaţie ar putea fi considerată o măsură excesivă în afara cadrului legal, o încalcare a drepturilor stabilite prin Constituţie şi prin alte convenţii aplicabile la nivel european. Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina (Conventia de la Oviedo), stabileşte că orice intervenţie în domeniul sănătăţii nu se poate efectua decât după ce persoana vizată şi-a dat consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză.
De asemenea, având în vedere faptul că este vorba de informații privind starea de sănătate, legislația privind protecția datelor cu caracter personal nu ar trebui nici ea neglijată, încălcarea acesteia fiind sancționată cu amenzi semnificative.