top of page

Paștele Morților sau al Blajinilor. Arhiepiscopul Teodosie: Și cei adormiți sunt cuprinși de lumină!Paștele Blajinilor sau al morților este un moment în care românii își pomenesc morții din familie, ducând la cimitir ouă roșii și cozonac. Sărbătoarea pică în prima luni, la o săptămână după Paștele ortodox.


Foto: Vali Vădănoiu


Arhiepiscopul Tomisului a transmis o comunicare către toate parohiile, în sensul în care, anul acesta, deoarece sunt închise cimitirele, preoţii vor oficia în biserici slujba necesară de pomenire a celor adormiţi, după Liturghie, bineînţeles, fără credincioşi, respectându-se ordonanţele în vigoare. De asemenea acesta va fi prezent la Sfânta Liturghie de la ora 8:00, în Catedrala ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța și va pomeni cu voce tare sutele de pomelnice primite, slujba fiind transmisă în direct pe pagina de Facebook - Arhiepiscopia Tomisului.


Foto: Vali Vădănoiu


,,Se aduc ofrande în cimitire și se fac rugăciuni la morminte, ca să împărtășească cu ei cea mai mare bucurie a credinței, având în schimb această convingere că și cei adormiți sunt cuprinși de lumina Învierii. Așa cum a fost cuprins și Toma, care în ziua Învierii nu a fost în casă cu ceilalți. Este o tradiție foarte puternică, bazată pe jertfă și pe dragoste, căci Paștele este sărbătoarea care îi unește pe toți. Aici pe pâmânt îi unește de la mic la mare, dar și în univers îi unește pe cei vii cu cei adormiți, pentru că toți gustă din lumina, bucuria și iertarea care vine din Sărbătoarea Învierii Domnului”, explică Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.


Alexandra GHIȚESCU

127 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page