Oliver Thurman un primar cu viziune. 125 de ani de Școală Băimăreană de Pictură
Un important pas pentru istoria culturală a orașului Baia Mare se face la 5 mai 1896.
#OliverThurman a fost primar al oraşului Baia Mare între anii 1887 – 1899, cel datorită căruia în anul 1896 ia ființă Şcoala Băimăreană de Pictură. Ideea îi vine încă din anul 1890, atunci când se întâlnește cu Simon Hollosy și János Thorma la München, în timpul unei pauze de cafea și îi invită să picteze la Baia Mare.
Baia Mare devine astfel dintr-un oraș minier, un centru artistic de renume, un oraș #cosmopolit și #multicultural.
Oliver Thurman a fost un om de caracter, serios, cu viziune și cu o vastă cunoștință asupra frumosului, unul dintre primarii care au schimbat destinul orașului.

O altă realizare din perioada lui este restaurarea unuia dintre cele mai importante simboluri ale orașului Baia Mare, #TurnulŞtefan, care a prins din nou viaţă la sfârşitul secolului XIX, anterior fiind lăsat în paragină după un incendiu mistuitor.
În timpul administrației primarului Oliver Thurman, în 1888, se dă în folosință gara din Baia Mare, cu ieșiri spre Satu Mare și Dej, având 4 linii, 2 folosite de trenurile personale și 2 folosite de trenurile marfare.
Lucrările rețelei liniei de cale ferată Baia Mare-Jibou au început în primăvara anului 1897 și au fost terminate în octombrie 1899 (sub administrația primarului Endre Gellert). Primarul Oliver Thurman nu a reușit să se bucure de inaugurarea acestei linii, deoarece decesul lui survine în septembrie 1899, la o lună după dispariția fiicei sale de 6 ani. Din nefericire, după moartea lui Thurman interesul orașului pentru Colonia de Pictură a scăzut, în 1901 statul a retras biletele gratuite pentru Colonie acordate până atunci de administrația Thurman, prin care a redus marele dezavantaj al distanței dintre Baia Mare și celelalte centre culturale. Acest avantaj al gratuității acordat de către primar și al profesionalismului lui Hollosy au determinat venirea în Baia Mare a unui număr atât de mare de pictori, adică datorită sacrificiului financiar și sprijinului moral acordate de către oraș.
Portretul pe care îl aveți în imagine nu poartă nici o semnătură, nu se știe cine este autorul. Oliver Thurman a adus tabloul acasă, cu ideea că artiștii îl vor termina când vor veni de la München la Baia Mare, partea feței fiind într-o stare complet terminată. De-a lungul timpului tabloul s-a degradat, dar inginerul Pál Batha a făcut o restaurare electronică a acestuia, în timp ce pictorul Endre Simon l-a restaurat în anii 2017- 2018.
În cimitirul reformat, în stânga intrării, lângă gard, găsim mormântul fostului primar al orașului Baia Mare, #genialul Oliver Thurman.
Alexandra Catrinel Ghițescu