top of page

Odovania praznicului Învierii în Arhiepiscopia Tomisului nu este o invenție - ÎPS Teodosie

Există în unii oameni o tină cu greu vindecabilă. Se așează în minte și în suflet. Sunt cei care urlă sus și tare, deși nu au minim de cunoștințe. Dar în schimb își dau cu părerea și aruncă cu pietre. Ești creștin, ești clar prost sau pupător de moaște. Faci binele, te rogi, dar pentru ei ești idiot.Cam așa a fost și zilele acestea cu decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oficia slujba Odovaniei praznicului Învierii. O decizie, de altfel lăudabilă și care va aduce multă bucurie credincioșilor.Așadar, astăzi, arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, în smerenia ce îl caracterizează a explicitat din nou decizia de a oferi credincioșilor, în miercurea Odovaniei Paștilor, Lumina Învierii: ,,Mulți își dau cu părerea, fără să știe de ce am spus că vom înnoi Praznicul Învierii Domnului miercuri. Așa este rânduiala Bisericii, nu este alta. Se repetă slujba de la Paști, cu ocolirea Sfintei Mese, cu stihurile. . . deci NU ESTE O INVENȚIE a mea, așa este rânduiala. Ați primit Lumina de la Ierusalim unii de la preoți sau de la delegați, dar nu ați primit-o în biserică, ca în fiecare an. Atât vom face în plus. . . Lumina păstrată de la Paști o vom aduce în fața dumneavoastră. Nu este nici o greșeală, nu este nici o invenție. . . vă înnoim Lumina și vom face slujba ca la carte. Nu am născocit vreo altă slujbă.

Sărbătoarea Paștilor are un început în noaptea Învierii și se sfârșește în miercurea dinaintea Înălțării. Slujba o facem nu dimineața, ci la miezul nopții, atât se schimbă. Se fac atâtea slujbe de noapte. . . la Ierusalim, la Sf. Munte. . .

Înnoim sărbătoarea Învierii, așa cum scrie la carte, cum trebuie să o facă orice preot și orice ierarh din Biserica noastră, dacă participă, dacă nu face slujbă, nu o face.

Să iasă din minte celor care spun că am făcut o invenție, nu am făcut nici o invenție. Eu întotdeauna am făcut-o, o voi face si anul acesta. Doar că aduc Lumina Învierii din Sfântul Altar și o dau credincioșilor care vin la slujbă.

Invit pe credincioși să vină cu mască, să stea la distanță, să respecte regulile sanitare."


Alexandra GHIȚESCU

598 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page