top of page

Nimeni nu a suferit cum a suferit Hristos în mod nedrept. El, marele binefăcător - Episcopul Iustin


Joi, 28 mai 2020, cu prilejul praznicului Înălţării Domnului şi a Zilei Eroilor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.Foto: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului


​În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit rugăciunea pentru oprirea pandemiei, iar după încheierea Sfintei Liturghii a oficiat un parastas pentru pomenirea eroilor neamului românesc, a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, care ar fi împlinit 99 de ani, şi pentru regii României, întregitori de țară.​Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură despre Înălţarea Domnului la cer, o învățătură actuală vremurilor noastre."Nimeni nu a suferit cum a suferit Hristos în mod nedrept. El, marele binefăcător. Câtă pătimire, câtă ocară, scuipări, bătăi, biciuiri, încât trupul Lui a fost o rană peste tot. Hristos a luat în Trupul Său toate ale omului, ale omului căzut, ale omului degradat, ale omului împătimit şi robit de cel rău şi pornit să ucidă. Toate le-a suferit. Numai că le-a suferit ca un Dumnezeu, pentru că a fost Dumnezeu adevărat şi om adevărat. Şi a înnobilat trupul nostru, aşa cum se cuvine să-l înnobilăm noi în timpul unei vieţi”.


În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre cum creștinul poate da sens vieții creștine.

"Să dăm sens vieţii. Trupul însuşi trebuie să-l înnobilăm. Sfinţii asta au făcut. De aceea sunt cinstiţi, iar trupurile lor neputrezitoare şi creştinii se închină şi le cinstesc, şi le sărută şi se ating de sfintele lor aseminte, de sfintele lor moaşte şi atunci sunt vindecătoare. De ce sunt? Nu cu putere de la ei. Au pe Hristos şi Duhul lui Dumnezeu în fiinţa lor, pentru că au trăit toată viaţa în Duhul lui Hristos şi Duhul Evangheliei şi adumbrit de Duhul lui Dumnezeu şi de lucrarea Duhului Sfânt în viaţa lor”.


Alexandra GHIȚESCU


36 afișări0 comentarii
bottom of page