top of page

Manifest pentru normalitate și frumos. Manifest floral urban




Cine reușește să aducă primavara atunci când calendarul se încăpățânează să arate că e iarnă? Cine reușește să aducă zâmbete pe chipuri copleșite de griji? Ele, florile! Semn de primăvară și optimism!

De la construcții urbane, muzee și cocktailuri am celebrat florile cu un manifest pe care l-am denumit manifest pentru normalitate și frumos în cadrul căruia am creat metafore urban-florale.

Florile poartă picăturile de ploaie cu bucurie, întâmpină o zi gri cu frumusețe și emană energie pozitivă cu speranța că primesc în schimb un zâmbet!




Nu există ceva mai frumos pe Pământ decat ele, florile! Orice spațiu este însuflețit dacă există natura în jur, orice masă este înveselită de flori dacă ele își găsesc locul printre bucate și conversații emoționante, orice om este fericit și zâmbitor dacă se înconjoară de ceea ce iubește.


Baia Mare este un oraș vibrant care respiră frumos. Să ne bucurăm de viață, de natură, de flori, de oameni și de iubire! Să lăsăm natura să ne înfrumusețeze viețile!




Freziile vestesc venirea primăverii și semnifică renașterea, inocența și încrederea, echilibrul și comuniunea. Le-am dedicat o construcție urbană creativă.













Manifest urban realizat din flori dedicat narcisei. Narcisa este parcă desprinsă din soare, delicată, parfumată și convinsă că misiunea ei de aur este împartă frumusețe și sa culeagă zâmbete.


În timpul unei vizite la Galeria Oliver Thurman am revăzut o parte din lucrările marelui sculptor Gheza Vida și am pus în fața lor o vază cu narcise galbene.


Inima orasului a fost galbenă și a bătut frumos și proaspat a natură. 💛



Manifest urban floral la Biblioteca Județeană Petre Dulfu



Mai mult decât un buchet de flori este un cocktail 🍹cu flori! 🌸



Manifest urban floral lavandă


Suedia a implementat noul concept de cocktailuri inspirate din natură prin susținerea programului Drinkable Country, unde experții în alcool servesc băuturi realizate din ingrediente locale, de sezon?


Mai mult, conceptul implică și clienții, care impreună cu ghizii locali, merg să colecteze fructe de pădure sau verdeață pentru a le amesteca în băuturile lor. În acest moment, sunt 14 locuri în întreaga țară unde există un astfel de bar în natură, folosindu-se ingredientele locale. Practic, alături de Biroul de turism al Suediei, au mapat locurile de campare din țară, iar acolo se găsesc și barmanii care nu doar pregătesc cocktailurile, dar și povestesc despre experiența de foraging.


Ideea de foraging (într-o traducere liberă, hrănire), conceptul prin care începi să-ți cauți hrana vegetală în apropierea casei tale, descoperind astfel ierburi sălbatice, rădăcinoase și diferite fructe de pădure, se transformă acum într-un nou trend în lumea băuturilor. Barmanii din Europa au început să adauge astfel de elemente vegetale sălbatice în meniul lor, folosind resursele din natură.


Toată experiența este o definiție practică a cuvântului suedez “allemansrätten”, care înseamnă dreptul de a avea acces la domeniul public, “atât timp cât nu deranjezi și nu distrugi, ești binevenit să te bucuri de natură cât dorești,” dupa cum menționează Biroul de turism al Suediei.











Poartă artă în fiecare zi și te vei simți deosebit! 🤩 Felul de a privi viaţa mereu într-o lumină fericită ne ajută zi de zi, atât pe noi înşine, cât şi pe cei din preajmă. Gândirea pozitivă înseamnă să vezi întotdeauna partea bună din orice situaţie, să te focusezi mai mult pe soluţii şi cum să faci să ieşi dintr-o problemă sau să gestionezi o emoţie negativă, să nu rămâi ancorat acolo.



Manifest urban floral Bastionul Măcelarilor





Manifest urban floral Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară




Florile aduc culoare și lumină, energie pozitivă și zâmbete tuturor.
Sunt atât de parfumate și de distinse încât am vrea să le purtăm ca pe cele mai prețioase bijuterii. Nu găsim niciodată o vază suficient de frumoasă încât să le onoreze prezența.



Alexandra Catrinel Ghițescu

45 afișări0 comentarii
bottom of page