top of page

Măsuri noi în Maramureș. Protecția feței cu mască, chiar improvizată va deveni obligatorie


Maramureșul este unul dintre puținele județe din România fără decese înregistrate din cauza coronavirusului SARS-CoV-2.

Pentru prevenirea răspândirii bolii COVID-19 în Maramureș Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) urmează să adopte patru noi măsuri cu caracter de obligativitate în județ, care vor fie aplicate de luni, 6 aprilie 2020.


Foto: Ștefan Bela


👉 Devine obligatorie pentru toți cetățenii județului Maramureș sau pentru cei care tranzitează județul, acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu.


👉 Toate persoanele aflate în carantină în județul Maramureș vor fi testate (prin efectuarea de teste rapide - serologice) pentru evaluarea riscului epidemiologic de infectare cu noul coronavirus, imediat după expirarea termenului minim de 14 zile de carantinare.


👉Angajatorii au obligația instituirii unor măsuri preventive de sănătate și de reducere a riscului epidemiologic, după cum urmează:

👌evaluarea și monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaților și raportarea neîntârziată către numărul de urgență 112, a angajaților cu simptome de infecție respiratorie acută (a celor care se prezintă la muncă sau a celor care solicită concediu medical);

👌asigurarea că toți angajații aplică măsurile de precauționare pentru reducerea riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-C0V-2, respectiv acoperirea nasului și a gurii, prin măști de protecție sau improvizate.

👌 În vederea asigurării cu cele necesare traiului zilnic, persoanele vor apela la rude, aparținători din raza localității de domiciliu, care sunt obligate să le susțină și să le ofere ajutorul.

👌 În situația în care persoanele aflate în autoizolare nu au soluții de asigurare a aprovizionării, acestea vor informa administrațiile locale.


👉 Autoritățile locale au obligația organizării unei evidențe a persoanelor aflate în autoizolare datorită pandemiei SARS-CoV-2 și a organizării unui serviciu de aprovizionare a persoanelor aflate în autoizolare, inclusiv prin implicarea mediului asociativ și a voluntarilor.


Noile măsuri au fost aprobate, urmează hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Maramureș.


Alexandra GHIȚESCU

476 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page