Giorgio Armani are o nouă poziţie în lumea modei: “Eu nu mai vreau să lucrez aşa, este imoral”
Declinul sistemului de modă, aşa cum îl ştim, a început atunci când sectorul de lux a adoptat metodele de operare ‘fast fashion’ cu ciclul continuu de livrare, în speranţa de a vinde mai mult ... Eu nu mai vreau să lucrez aşa, este imoral”, scrie Armani: “Nu are sens ca una dintre gecile sau costumele mele să stea în magazin timp de trei săptămâni, să devină imediat în afara modei şi să fie înlocuite cu produse noi, care nu sunt prea diferite de cele care le-au precedat. Eu nu funcţionez astfel, mi se pare imoral acest mod".

"Am crezut întotdeauna într-o idee de eleganţă atemporală, în crearea de îmbrăcăminte care sugerează un mod unic de a le cumpăra: care va dura în timp. Din acelaşi motiv, mi se pare absurd faptul că în mijlocul iernii, în butic, există rochii de bumbac şi în mijlocul verii paltoane de alpaca, şi acest lucru pentru simplul motiv că dorinţa de a cumpăra trebuie să fie satisfăcută imediat", a continuat el.
,,Gata cu spectacolele, gata cu risipa. De trei săptămâni lucrez cu echipele mele, astfel încât, odată ieşiţi din ‘lockdown’, colecţiile de vară să rămână în buticuri cel puţin până la începutul lunii septembrie, aşa cum este firesc. Şi aşa vom face de acum încolo", afirmă Armani.
"Această criză este şi o oportunitate minunată de a restabili valoarea autenticităţii: suficient cu moda ca joc de comunicare, suficient cu spectacolele de modă în întreaga lume, cu unicul scop de a prezenta idei dulcegi. Suficient cu distracţiile provocate de spectacole grandioase, care astăzi se dezvăluie pentru ceea ce sunt: inadecvate şi vreau să spun chiar vulgare. Destul cu paradele în întreaga lume, realizate prin călătorii care poluează. Suficient cu risipa de bani pentru spectacole, acestea sunt doar aplicaţii de lac de unghii cu pensula peste nimic".
Giorgio Armani se adresează lumii modei: “Eu nu mai doresc să lucrez aşa, este imoral".
"Momentul prin care trecem este tulbure, dar ne oferă oportunitatea, unică cu adevărat, de a repara ceea ce nu este în regulă, de a elimina neesenţialul, de a găsi o dimensiune mai umană", a concluzionat designerul. "Aceasta este poate cea mai importantă lecţie a acestei crize".