top of page

Ghid de supraviețuire... mentală în plină pandemie de Covid-19

Perioada pandemică ne-a izbit. Pe unii ne-a separat de familie, pe alții ne-a făcut să stăm doar cu ea. Am renunțat la lumea exterioară, mutându-ne biroul și școala în mediul online. Trăim, mare parte din zi, printr-un ecran. Iar asta a avut efecte asupra stării noastre de spirit; ne-am simțit mai triști, iar anxietatea ne-a cuprins pe fiecare în parte. A apărut și frica; frica de a nu te îmbolnăvi (sau de a-i îmbolnăvi pe ceilalți), frica de a-ți pierde jobul, frica să nu-ți pice conexiunea la Internet chiar în timpul examenului. 🙂 Și putem acum, după aproape un an pandemic, să o recunoaștem: am fost copleșiți, iar unii dintre noi suntem în continuare.



Frica este cea care ne face mai mult rău decât orice altceva, decât orice problemă medicală sau de orice altă natură. Potrivit specialiştilor, cu cât atitudinea şi starea noastră psihică este calmă şi pozitivă, indiferent de natura problemei, cât de mare sau gravă ar fi aceasta problemă, cu atât avem şanse mai mari să ne fie mai bine; asta deoarece sistemul nostru imunitar este în strânsă legătură negativă cu stresul, respectiv pozitivă cu relaxarea şi tonusul psihic din viaţa noastră.


La finalul zilei, e important să rămânem conectați cu realitatea și ancorați în prezent; sunt trist acum, dar e în regulă. O zi tristă sau neproductivă nu înseamnă că așa vor fi toate celelalte. E în regulă să fii neproductiv din când în când, dacă asta îți cer trupul și mintea ta. Practică prezentul conștient și amintește-ți că și atunci când nu mai poți, tot mai poți puțin. Găsește refugiu în lucrurile care îți plac și în activitățile care îți aduc bucurie, dar, mai important decât orice: dă-le voie emoțiilor tale să existe.


În opinia psihologului Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, am învăţat de-a lungul timpului (ca specie, nu doar ca individ) că dacă prevedem pericole şi facem strategii în avans, avem şanse mai mari să avem ce mânca, să rămânem în viaţă, să perpetuăm specia şi puii de om să crească şi să fie în siguranţă, etc. Totodată, am învăţat atât de bine această lecţie, ne-am dezvoltat capacitatea de a previziona atât de mult încât acest lucru se poate (si uneori o face!) întoarce împotriva noastră. Pentru ca avem această dublă sau triplă calitate a creierului nostru, avem raţiunea, mintea conştientă şi avem EMOŢIILE, instinctele, instinctul de supravieţuire.

“Astăzi suferim de atacuri de panică fără să existe nicio ameninţare reală – nici pantera sau ursul, nici foametea, nici războiul, nici atacul tribului vecin venit să ne ia hrana sau să ne siluiască femeile etc.”


Ghid de supravieţuire ... mentală în plină pandemie de Covid-19


1. Râzi. Fă din asta un obicei! Construieşte o „autostradă” pentru atitudinea de joacă, de bucurie. Uneori este bine să nu ne luăm prea tare în serios! Dă-ţi voie să „greşeşti”! Dacă te temi de ridicol sau de greşeli, fă-le special! Imunizează-te! Ieşi din casă cu tricoul pus pe dos şi observă, cu uimire, cum pământul nu s-a oprit din rotaţie pentru că tu ai făcut acest lucru.


2. Cultivă recunoştinţa. Nu poate fi subliniat îndeajuns importanţa acestui lucru, acestui obicei – de a fi recunoscători pentru ceea ce trăim, avem, experimentăm, suntem! Dimineaţa, când te trezeşti şi/sau seara când te duci la culcare, fă-o cu sufletul uşor pentru toate binecuvântările din viaţa ta! Poate ai două mâini, două picioare. Poate mergi bine sau chiar poţi alerga. Poate ai un job, un partener, părinţii sau măcar unul dintre ei în viaţă, fraţi, surori, prieteni. Poate eşti frumos/frumoasă, poate ai haine frumoase şi o casă confortabilă, şi vacanţe, şi amintiri speciale. Poate azi ai găsit rapid un loc liber de parcare cand te grăbeai. Poate realizezi că eşti integru mental si psihic. Indiferent că sunt motive mari sau mici, dă-ţi seama câte motive de recunoştinţă şi bucurie ai în fiecare zi! Infinit mai multe decât cele de lipsă sau teamă! Cu alte cuvinte – dă un sens, o direcţie vieţii tale! Aceea a binelui şi a creşterii! Cu cât o să faci aceste lucruri, cu atât teama, stresul şi imunitatea scăzută, vor fi mai mici în viaţa ta. Pentru că alegi ce atitudini şi emoţii să cultivi! Fii liber, fii conştient, fii vesel, întelege, acceptă şi fii recunoscător!


3. Fii activ în timpul pandemiei COVID-19.

Activitatea fizică include toate formele de recreere activă, participarea la activități sportive, ciclismul, mersul pe jos, precum și activitățile pe care le faceți la locul de muncă și în jurul casei. Dar nu trebuie să fie neapărat exerciții fizice sau sport - jocul, dansul, chiar curățenia casei și efectuarea de cumpărături fac parte din activitatea fizică.


Orice activitate fizică este mai bună decat niciuna. Începeți cu activități ușoare și creșteți treptat durata, frecvența și intensitatea.

69 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page