top of page

Fericirea stă în lucrurile simple


Ați mirosit vreodată ceva care să vă transporte într-un timp și într-un loc unde v-ați simțit în siguranță? Ori ați mirosit ceva, care mai mult decât o amintire, să vă aducă în memorie o imagine retrospectivă a lumii, așa cum era ea când erați copil?


Crăciunul înseamnă în primul rând terapie pentru suflet! Înseamnă mai mult ca oricând, că trebuie să tragem puțin frâna de mână și să ne deconectăm de la ritmul alert cotidian.

Fericirea are gust, sunet, miros și o textură.

Gustul hygge este aproape întotdeauna familiar, dulce și reconfortant. Dacă vrei o ceașcă de ceai mai hyggelig, adaugi miere. Dacă vrei să faci o prăjitură mai hyggelig, adaugi glazură.

Hygge în bucătărie înseamnă să te bucuri de procesul lent al preparării și să apreciezi timpul pe care i-l dedici. Înseamnă plăcerea de a prepara ceva de valoare. Este vorba despre proces, nu despre produs.
Să te murdărești pe mâini frământând aluaturi de casă reprezintă o activitate hyggelig pe care o poți desfășura singur sau împreună cu prietenii și familia.


Consumul ridicat de carne, dulciuri și cafea din Danemarca este direct legat de hygge. Hygge, înseamnă, într-un fel, a fi tu însuți, să-ți oferi câte o delicatesă și să-ți oferi - ție, dar și celorlați - o pauză de la rigorile unei vieți sănătoase. Prăjiturile sunt hyggelig. Cafeaua sau ciocolata fierbinte sunt, și ele, hyggelig. Preparatele păcătoase se înscriu în ritualul hygge. Dar nu trebuie să fie excentrice sau extravagante. Mai ales dacă mâncăm cu toții.

A sta alături de alți oameni este un element cheie în hygge. Să fim fericiți împreună!


Gogoși

📍2 căni (250 ml) de făină se amestecă cu un praf de sare, un pliculeț de drojdie uscată, 3 lingurițe de zahăr, un cubuleț de unt, răzătură de lămâie. Se adaugă 1 ou și o cană de lapte călduț. Se frământă. Se lasă să crească 45 min. - 1 h, după care se întinde și se taie formele cu paharul. Se mai lasă la dospit 20 - 30 minute. Se prăjesc în baie de ulei.


Papanași

📍 Se amestecă 1 cană (250 ml) și jumătate de făină, 1 praf de sare, 1 linguriță de praf de copt, 550 g de brânză (2 pachete de brânză - 275 g), 2 ouă întregi, un plic de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie și se formează forma de papanaș.


Se prăjesc în baie de ulei și se adaugă iaurt grecesc sau smântână și gem.

Brioșe

📍Se amestecă 125 g de zahăr, 1 plic de zahăr vanilat, 125 g de unt, 2 ouă, 125 g lapte cu 125 g de făină în care s-a pus în prealabil o linguriță de praf de copt. Se pun în compoziție 2 banane tăiate mărunt.


Se pune compoziția cu o lingură în tava de brioșe în care anterior s-a pus hârtie pentru brioșe. Se adaugă ciocolată menaj și dacă doriți merișoare confiate. Compoziția este exact pentru o tavă de 12 brioșe.


Hygge este modest și potolit. Înseamnă să alegi simplul în locul luxului și ambianța în locul agitației. Înseamnă să apreciezi plăcerile simple ale vieții și se poate obține cu un buget restrâns, iar mâncarea gătită în casă este mult mai hyggeligt decât cea cumpărată.

Hygge s-ar putea dovedi rău pentru capitalismul de piață, dar s-ar putea dovedi foarte bun pentru fericirea personală. Hygge înseamnă să apreciezi plăcerile simple ale vieții și se poate obține cu foarte puțini bani.

Alexandra Catrinel Ghițescu👉 Urmăriți-mă și pe Instagram: maramures_cotidian22 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page