top of page

Emoție, stare, atitudine – ce este de fapt fericirea? Baia Mare, orașul sufletului tău

Fie că este vorba de oxitocină, endorfine, serotonină sau dopamină, hormonii fericirii asigură echilibrul psihic și starea de bine pentru fiecare individ în parte.


Principalii hormoni ai fericirii (oxitocina, endorfinele, serotonina sau dopamina) sunt substanțe chimice produse de organism, care stimulează starea de bine. În funcție de comportament și de stilul de viață, fiecare dintre acești hormoni este secretat de creier, dar și în alte celule neuroendocrine.


Vestea bună este că acești hormoni pot fi stimulați prin metode simple, dar eficiente, precum sportul, muzica, lectura sau anumite alimente.


Schimbarea stilului de viață aduce însă numeroase beneficii celor cu un nivel scăzut al serotoninei. Activitatea în aer liber, meditația, gratitudinea sunt doar câteva din metodele ce îmbunătățesc nivelul serotoninei.Foto: Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare


În speranța că vine căldura (pe bune!), iar ploile nu își mai fac de cap, zicem că e momentul să ne gândim unde plecăm pentru un weekend departe pentru a ne încărca bateriile pentru o nouă săptămână.

Și unde îți poți petrece zilele în liniște mai bine decât într-un #orașverde, înconjurat de mult verde, o adevărată oază de liniște în care îți poți aduna toată gașca pentru distracție.


Foto: Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia MareNu va trebui să îți faci griji pentru mâncare, ci trebuie să vii doar cu voia bună de acasă. ❤️Mic dejun specific maramureșean: mămăligă cu brânză și slănină


Mâncare tradițională: Plăcinte cu brânză și mărar


Mâncare din bucătăria internațională - Let’s eat spaghetti to forgetti all regretti! 🤤


Special pentru cei care țin regim și sunt gurmanzi deopotrivă: piept de rață cu salată

Emoție, stare, atitudine – ce este de fapt fericirea?


Ocitocina sau oxitocina este hormonul iubirii, atașamentului, legăturilor sociale, fidelității.


Pentru a crește în mod natural acest hormon al fericirii, experții recomandă activitățile de grup (mai ales cele sportive), exprimarea afecțiunii față de cei dragi sau timpul petrecut alături de un animal de companie.


Foto: Alexandra Catrinel Ghițescu - Maramureș CotidianUn alt hormon al fericirii este dopamina, considerat a fi hormonul bucuriei, al acțiunii. Acest hormon este legat de plăcere și de senzațiile produse de energia acțiunii.


Dopamina stimulează creativitatea, motivația, luarea deciziilor, concentrarea și atenția. Funcții vitale ale creierului precum memorarea, învățarea, dormitul sunt influențate de nivelul dopaminei.


Ce are Baia Mare special? Natura e chiar în oraș și ajungi rapid oricum te-ai deplasa, cu mașina sau pe jos. Un loc în care să lași deoparte toate responsabilitățile de la servici sau de la facultate, anxietatea generată de aceste vremuri pandemice. Așa că, dacă ai deja în plan să iei o pauză și să petreci o zi frumoasă, poți alege #orașulverde, Baia Mare. Adică un oraș ca îți generează sănătate prin locurile cu vibrație pozitivă.


Hormonii fericirii: Endorfinele se eliberează când mâncăm ciocolată sau facem exerciții intens

Acest neurotransmițător este eliberat în cantitate mare în timpul exercițiilor cu intensitate mare, atunci când sunt consumate anumite alimente precum ciocolata sau atunci când ascultăm muzică.

Râsul este o altă modalitate de a crește nivelul endorfinelor (chiar și anticiparea râsului poate duce la eliberarea acestui hormon). Din acest motiv, au apărut numeroase cluburi unde râsul este practicat în scop terapeutic.


Endorfinele scad agresivitatea, reduc stresul, anxietatea și ameliorează durerea fizică.


Fii creativ și distrează-te 🍀😃Baia Mare este un loc ideal pentru toată familia, mai ales pentru că cei mici au la dispoziție un spațiu suficient de mare în aer liber, unde se pot juca în voie. Cu bucate gustoase și multă liniște, orașul nostru este locul potrivit pentru tihnă și experiențe de neuitat, pentru fiecare membru al familiei și pentru fiecare moment din an.


Pentru toți hormonii fericirii, experții preocupați de studiul acestora au identificat câteva metode generale de îmbunătățire a statutului lor:


• Cât mai mult timp petrecut alături de cei dragi – familie, prieteni și exprimarea frecventă a dragostei pentru aceștia;


• Odihnă suficientă, hrană sănătoasă;


• Parcticarea regulată a unui sport și a tehnicilor de relaxare (muzică);


• Petrecerea timpului alături de animalele de companie.


• Determinarea de a atinge obiectivele urmărite și învățarea din greșeli;


• Grija acordată celor din jur.

30 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page