top of page

Dor de ducă? Lacul Firiza, oaza ta de liniște și aer curat


Dor de ducă? Iarna este pe sfârșite, zăpada încă nu s-a topit de tot, iar cei mai mulți dintre noi așteptăm zile ceva mai însorite. Poate că lunile de tranziție către primăvară nu sunt cele mai îmbietoare atunci când vine vorba despre drumeții și plimbări în natură, însă eu te încurajez în această perioadă să te aventurezi în împrejurimile orașului Baia Mare. Așadar ia-ți un pix și notează! 🙂


Foto: Ștefan Bela

Firiza este un cartier al municipiului Baia Mare și este situat la doar 10 km de centrul acestuia. Numele său denumește de asemenea și lacul de acumulare (apă potabilă și menajeră) din zonă. Lacul de acumulare Firiza a fost construit pentru alimentarea cu apă a municipiului, producerea energiei electrice și atenuarea viiturilor. Construit în 1964, este un baraj cu contraforți, având o înălțime de 51,5 m și o lungime la coronament de 260 m.

Foto: Ștefan Bela


Lacul de acumulare din spatele barajului are o lungime de 3 km și o lățime de 1 km și este populat cu păstrăvi și crapi.


Peisajul este deosebit, pădurea de conifere și foioase din jur ajunge până la lac, iar dealurile din jur închid orizontul. Situat foarte aproape de orașul Baia Mare și lângă drumul către stațiunea Izvoare, lacul a devenit foarte popular în rândul excursioniștilor și al populației din Baia Mare, dornică de o oază de liniște și aer curat.

39 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page