Descoperă Țara Maramureșului și sentimentul de slow living. Ce are Maramureșul special
Actualizată în: 10 aug. 2021
Țara Maramureșului este acel colț de serenitate, pace și liniște unde odată ajuns, vei vedea că nu vei mai vrea să pleci. Este acel colț de Românie unde vei trăi sentimentul de #slowliving. Când vii în Țara Maramureșului nu poți rata vizitarea orașului Baia Mare, un oraș verde, orașul oamenilor bucuroși, acel loc care îți va intra la suflet și nu se va mai da dus. Este, de fapt, o stare de bine pe care ți-o dă acest ținut, care are acel ceva, greu de descris în cuvinte, care te va fermeca.
Sunt peisaje de vis, care te vor ajuta să te reconectezi cu tine. Ce poate fi mai frumos decât să-ți iei rucsacul în spate și să pornești într-o drumeție de poveste? Pe lângă istorie, mănăstiri, te poți relaxa în natură și poți face diferite activități: de la drumeții idilice prin satele maramureșene, până la plimbările cu barca, paddle boardul sau caiacul de pe Lacul Firiza, poți vizita centrul de călărie din Budești, unde pe lângă cai sunt și alte animale, pisici, câini, măgăruși, lame și papagali. Tot aici, în Budești este o biserică veche de 400 de ani din lemn, biserica Sfântul Nicolae, unde se află zalele și coiful lui Pintea Viteazul, renumitul haiduc care a trăit acum 300 de ani. Apoi, la câteva minute cu mașina sunt foarte distractive o bălăceală și o limonadă la una dintre piscinele cu apă sărată de la Ocna Șugatag.
Cel mai frumos loc din Maramureș acum, vara, este zona Munților Rodnei, unde este înflorit bujorul de munte. Până acolo puteți să urcați o porțiune de drum cu telescaunul din Borșa și să admirați și Cascada Cailor, iar în drum spre Vârful Pietrosul Rodnei va puteți opri și la o stână să gustați urda și cașul preparate în mod autentic.

Foto: Sorin Onișor
Gustă mâncarea tradițională. Vă este dor de gustul copilăriei în farfurie?
Balmoșul este o mâncare specifică Maramureșului, un fel de mămăligă fiartă în lapte acru și lapte dulce sau puteți alege să mănâncați papanași cu smântână, groștior cum se zice la noi și gem de afine, mure sau zmeură culese chiar de la poalele munților Gutâi, care au o aromă deosebită față de cele pe care le găsim în magazine. Dacă veniți toamna, gomboții cu prune sunt foarte buni.

Ce ai spune de o vacanță activă în care să-ți depășești limitele și să încerci ceva nou?
Dacă doriți adrenalină puteți să vă faceți intrarea spectaculos în Țara Maramureșului printr-o săritură în tandem cu parapanta de pe Creasta Cocoșului.
O vacanță pe bicicletă sună bine, nu?
În Țara Maramureșului, puteți explora, în voie, zona pe două roți. Sunt multe trasee care vă vor oferi libertate, dar mai ales priveliști de vis.

Foto: North Quest
Va puteți bucura de o plimbare cu bicicletele în satul Breb și apoi o vizită la Cimitirul Vesel din Săpânța, unde este și mănăstirea Săpânța Peri.


Aici puteți să vă achiziționați și câteva suveniruri specifice zonei noastre: de exemplu o năframă, un clop, trăistuțe țesute din lână. Oriunde vă cazați o să fiți întâmpinați cu multă bucurie, cu pâine și sare, dar și cu un pahar de horincă, cu mâncare multă și bună, iar la cină sunteți invitați să vă prindeți într-o horă moroșenească, de obicei solistul autohton este însoțit de zongoră, de ceteră și de dobă. Seara se stă la un pahar de poveste în jurul unui foc.
De ce este Maramureșul special?
Țara Maramureșului este specială pentru că are oameni senini, veseli și bucuroși de oaspeți și care îmbracă cu mândrie portul popular în zile de duminici și sărbători.

Foto: Sorin Onișor
Avem obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, care spun străinii că la ei nu mai există, nu se mai păstrează și vin la noi să le vadă. De cum treceți munții Gutâi și intrați în Țara Maramureșului, întâlniți oameni îmbrăcați în port, care acum vara sunt la făcut de fân și de clăi, așa le spunem noi la căpițe. Avem și căruțe cu cai, care transportă fânul.

Foto: Sorin Onișor

Foto: Ștefan Bela
Femeile încă torc lâna, o vopsesc în culori naturale și țes pânză și cergi la război. Cămeșile de pe noi sunt făcute tot de femei. Clopurile, opincile se fac tot de meșteri. Cergile, covoarele le spălăm la vâltori.

Foto: Sorin Onișor
Cum intrați în Țara Maramureșului știți că sunteți în Maramureș după porțile, casele și bisericile de lemn. Fiecare sat are câte o biserică veche de lemn acoperită cu draniță și chiar puteți să vizitați meșterii populari care fac dranița și cioplesc porțile de lemn și vă primesc cu drag în atelierul lor. Dacă mergeți în Săcel puteți vedea cum se macină făina la moară, cum se fac oalele de lut, măștile folosite în timpul sărbătorilor de iarnă, horinca la plălincie și la fierar cum se potcovesc caii. La noi toate acestea există, în alte părți nu mai există.

Foto: Costel Ciobanu

Foto: Sorin Onișor - artist popular Vasile Șușca
Este locul potrivit atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, pentru că veți avea cu toții ceva de făcut și de văzut.
Când ar fi cea mai frumoasă perioadă din an pentru o vacanță în Maramureș?
Cea mai frumoasă este perioada sărbătorilor de iarnă, de Crăciun. La noi este foarte vie tradiția, mergem la biserică in port popular și satele răsună de colinzi, iar turiștilor le place să se plimbe cu sania trasă de cai. De asemenea puteți să mergeți la ski la Borșa.

Foto: Sorin Onișor
Dacă vreți să petreceți câteva zile la Baia Mare, ce ați putea să faceți aici?
La Baia Mare puteți să vă începeți dimineața cu o plimbare pe Câmpul Tineretului din fața Muzeului de Etnografie și Arta Populară, Maramureș, unde au fost și filmările Prima TV pentru emisiunea Destinația Anului, la un picnic și o serbare câmpenească.

Foto: Rafa Man
În imediata vecinătate, pe Dealul Florilor, este Muzeul Satului construit în jurul unei biserici de lemn, unde sunt case din toate cele 4 țări etnografice ale Maramureșului: Țara Maramureșului, Țara Lapusului, Țara Chioarului și Țara Codrului, Baia Mare fiind capitala celor 4 țări.
Apoi, dacă vreți să vedeți Baia Mare de sus, vă recomand să vizitați Piața Cetății și sa urcați în Turnul Ștefan.

Foto: Cătălin Cherecheș
După care puteți să stați pe o terasă, în spațiul generos al Centrului Vechi.

Tot aici puteți să vizitați expoziția sculptorului Vida Gheza sau să vizitați Muzeul de Artă, Centrul Artistic Baia Mare care adăpostește picturi ale renumitei Scoli Băimărene de Pictură. Anul acesta s-au împlinit 125 de ani de Școală de Pictură Băimăreană, adică 125 de ani de când Baia Mare a fost pusă pe harta mondială a artei. Dintr-un mic oraș minier a devenit un oraș cosmopolit european.

Nu departe de Centrul Vechi, la Colonia Pictorilor este deschisă în aceste zile o expoziție prilejuită de cei 125 de ani de Scoală Băimăreană.

În Baia Mare fiecare pod are un specific aparte, de exemplu, pe Podul Culturii de pe râul Săsar sunt amplasate 6 sculpturi în metal ale sculptorului Gyori Csaba.

Vă recomand să vizitați barajul Firiza situat într-un cartier al orașului, la 11 km de centrul orașului.


La ieșirea din Baia Mare există o locație deosebită, Castel Transilvania, cu piscină, nuferi, cu umbrele de paie ca și in Bali, unde puteți să serviți și feluri tradiționale de mâncare, însă și un meniu internațional.

Vara este aici și știm cu toții ce înseamnă asta: sezonul petrecerilor, al distracției și al cocktailurilor de tot felul, în culorii vii și gusturi aromate. Baia Mare este un oraș verde, pentru toată familia.

Signature cocktail, cocktail artist: Silviu Roșu
Dacă sunteți în căutarea unui colț de rai, haideți să explorați tărâmul de poveste din Țara Maramureșului, un loc unde tradiția și istoria se împletesc cu prezentul și modernul. Veți întâlni peisaje care vă taie respirația, istorie, tradiții, oameni ospitalieri, aventură și mâncare autentică, însă și meniuri internaționale!
Descoperă Țara Maramureșului - locul unde te reconectezi cu tine, colțul de serenitate de care ai nevoie și unde poți trăi sentimentul de slow-living!
📢 📍 Votați 🤩 ȚARA MARAMUREȘULUI pe www.destinatiaanului.ro în competiția care va desemna #DestinațiaAnului2021 în România. 🥳
Alexandra Catrinel Ghițescu