Coronafobie! Soluții! Baia Mare - un oraș spațios care îți permite reconectarea cu tine
Fie că ne-am confruntat direct sau nu cu coronavirusul, prezența acestuia poate reprezenta o adevărată traumă pentru unii dintre noi. Impactul emoțional devine semnificativ atunci când trăim cu teama că ne este afectata bunăstarea fizică și psihologică.
Coronafobia poate însemna o catastrofizare a oricăror simptome și o alterare semnificativă a relaționării cu ceilalți.
Sănătatea mentală și fizică a unei persoane, suportul disponibil în momentul evenimentului, experiența sa din trecut și abilitățile de coping pot influența modul în care aceasta reacționează la un eveniment traumatic. Din nefericire, evenimentele traumatice pot conduce la fobii specifice. O fobie este o tulburare de anxietate caracterizată prin frică irațională, excesivă și persistentă față de un obiect, persoană, animal, activitate sau situație, chiar dacă persoana sesizează caracterul irațional al fricii.
Coronafobia poate intra în această categorie, ca fiind un răspuns excesiv declanșat de teama de infecție cu SARS-Cov-2. Declanșatorii fricii implică situații sau persoane care presupun probabilitatea de infectare.
Persoanele experimentează îngrijorare excesivă însoțită de simptome fiziologice și stres semnificativ cu privire la pierderile personale și ocupaționale. Totodată, pot merge în direcția unor reasigurări sporite și a comportamentelor de căutare a siguranței, evitarea locurilor și situațiilor publice.
Coronafobia apare atunci când anxietatea este întărită de gânduri negative care o mențin sau care anticipează consecințele expunerii la stimulul fobic: „Dacă ies afară, o să mă infectez”, „Dacă mă infectez, o să ajung la spital”, „Dacă ajung la spital, o să mor.”
Dacă am trecut prin această boală și am experimentat simptomele ei, ne simțim vulnerabili, nesiguri, expuși și altor pericole de îmbolnăvire.
Ce avem de făcut când ne confruntăm cu coronafobia
În primul rând este necesar să schimbăm felul în care ne informăm și să limităm expunerea la știri catastrofale. Petrecerea timpului citind informații alarmante va crește anxietatea.
Este necesar să ne gândim logic la risc. Coronavirusul a adus tragedie în multe familii, însă riscul și consecințele infectării diferă de la o persoană la alta. Cele mai multe dintre persoanele infectate și-au revenit deja. Poate și noi ne numărăm printre ei, iar aceasta se poate contura chiar într-o experiență pozitivă pentru că am reușit să depășim problema.
Reducerea stresului. Avem nevoie si să ne acordăm timp pentru a ne vindeca și a jeli orice pierdere pe care am avut-o, fără să forțăm procesul de vindecare. Este OK să ne relaxăm sau să facem mai încet lucrurile pe care le făceam diferit înainte. Putem face câte o activitate pe rând, astfel încât să ne simțim în siguranță, în timp ce ne reconstruim treptat încrederea. Dacă ne confuntăm cu coronafobia, important este să facem aceste lucruri, indiferent de ritm.
Cum ajutăm pe cineva cu coronafobie
Este important să avem răbdare să ascultăm discursul persoanei respective și să îi validăm emoția, a cărei prezență o vom accepta, încercând să o ajutăm la nivelul discursului interior (gândurile negative repetitive). Nu este util să îi spunem să gândească pozitiv sau diferit, ci să o încurajăm să găsească singură gânduri alternative, încărcate cu mai puțină anxietate.
Să nu încurajăm temerile preluând sarcini pe care persoana respectivă le făcea anterior, acceptând inactivarea acesteia, evitarea anumitor acțiuni. Din contră, să încurajăm pașii mici către a reveni la starea dinaintea bolii, dinaintea temerii.
Putem încuraja și conectarea cu ceilalți. E posibil să fie tentați să se retragă din cercuri și activități sociale în urma evenimentului marcant, dar conectarea este vitală pentru recuperare. Simplul fapt de a vorbi cu un alt om poate declanșa hormoni care ameliorează stresul.
Baia Mare este un oraș cu un spațiu larg care îți permite reconectarea cu tine și cu ceilalți. O plimbare, o mâncare bună cu siguranță reduc anxietatea, trebuie doar să faci primul pas.

Chiar dacă suntem limitați de distanțarea socială, ne putem conecta cu cei dragi prin chat, telefon, rețele sociale sau mesaje, pentru a simți o conexiune și a ne reaminti că nu suntem singuri în momente dificile. Încurajați astfel de comportamente la cei care au tendința să se retragă, să rămână captivi în fricile și propriile gânduri negative.