top of page

Conflictul dintre Patriarhie și Arhiepiscopia Tomisului. Gogoși de audiență a unor jurnaliști.Din păcate o slujbă perfect canonică, care nu este nicidecum o invenție a ÎnaltPreasfințitului Teodosie a fost dusă în derizoriu de niște jurnaliști vânători de scandaluri.


Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului explică pe pagina sa de Facebook specularea de către jurnaliști a tensiunii dintre Patriarhie și Arhiepiscopia Tomisului. Iată postarea mai jos:Părintele Eugen Tănăsescu alături de jurnalista Natalia Păun, la ,,butoanele" transmisiei live a slujbei Odovaniei Praznicului Învierii Domnului, Foto: Vali Vădănoiu


,,Părerea mea personală e că s-a speculat mult o presupusă tensiune între Patriarhie și Arhiepiscopia Tomisului. Eu aș vedea altfel vorbele domnului Vasile Bănescu:


1. "Adevărata slujbă" a fost, într-adevăr, la Paști.

Arhipiscopia nu a spus niciodată că noi am face, la Constanța, din nou Învierea, ca să naștem o contradicție cu Patriarhie Asta a fost părerea titlurilor din presă, care au căutat neapărat un conflict cu Patriarhia.2. Decizia este "luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local". Păi asta înseamnă și autonomia locală: iei decizii în curtea ta, în acord cu canoanele, nefiind nevoie să ceri mereu aprobarea Patriarhiei, cum au speculat îndelung cei ce căutau să scoată o lipsă de aprobare de la Patriarhie. Nu se cere aprobare pentru orice chestiune. Sau își închipuie cineva că Patriarhia ar trebui să-și asume deciziile locale???

Biserica are și caracter universal, dar și local.


3. Da, rămâne un singur punct mai aspru, anume "ostentația" reclamată de domnul Bănescu. Aici poate fi o nuanță apreciativă, desigur, personală, așa poate părea de la București. Asta nu înseamnă deloc conflict. De ce nu poate fi și o asumare curajoasă a unei decizii locale? Poate părea ostentativ, dar am mai spus: dacă asta a fost ostentativ, nebunia pentru Hristos, deplin sfințitoare, cum mai poate părea?


Așadar, titlurile din presă pe această declarație a domnului Vasile Bănescu sunt doar gogoși de audiență.

Mai nou, nu doar se relatează scandaluri.

Părintele, se fabrică, pentru ochii însetați ai secularizării."


Alexandra GHIȚESCU

471 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page