top of page

Fuego: ”Întotdeauna m-am simțit deplin în Baia Mare. Este inima Maramureșului.”

Actualizată în: 17 aug. 2021


Îndrăgitul Fuego – Paul Surugiu – va fi prezent  cu un recital de excepție, în 5 noiembrie, în Baia Mare, la Festivalul concurs de romanțe ”Poveste de toamnă”, un demers al Ansamblului Folcloric Național  ”Transilvania”. Mărturisește că pentru el Maramureșul înseamnă un loc special, unde revine mereu cu drag.


– Sunteți un one man show al muzicii ușoare românești, numărându-vă printre cei mai apreciați artiști. Nu sunteți pentru prima oară în Baia Mare. Ce mesaj aveți pentru băimărenii care vă așteaptă în data de 5 noiembrie la Festivalul concurs de romanțe ,,Poveste de toamnă”?

– Întotdeauna m-am simțit deplin în Baia Mare. Nu știu, probabil e o stare specială, este inima Maramureșului, este locul în care România își așează virtuțile de frunte, locul care a dat nume emblemă românilor, de la doamna Angela Buciu la marele Nicolae Sabău. De fiecare dată aici a fost diferit. Poate și de asta am acceptat fără să stau pe gânduri propunerea Iulianei Dăncuș de a participa la acest minunat eveniment, festival cu tradiție. Sunt onorat de invitație și credeți-mă că am pregătit momente de colecție alături de orchestră, de maestrul Eugen Doga și de dansatorii Ansamblului ”Transilvania”, piese de referință, cântece de-ale mele, romanțe, folclor și numeroase senzații speciale.

Romanța este un gen autohton și el trebuie păstrat și promovat, trebuie transmis și celorlalte generații, deplin, așa cum e normal să fie. Cred că toți băimărenii ar trebui să fie prezenți și să redescopere acest univers fascinant al unui gen național, plin de sensibilitate, vers înalt, mesaj și emoție pură. Eu revin oricum pentru publicul din Baia Mare pe 7 decembrie, de la ora 19.30, la Gran Gala, cu un minunat concert de colinde – ”Ninge cu flori de lumină” -, unde vreau să ne amintim de cum era cândva, de ce înseamnă această perioadă pentru noi, românii, de dragostea anotimpului plin de mister, de bucuria primelor zăpezi și de părinții noștri, care ne așteaptă acasă și la care ne reîntoarcem mereu. Îmi doresc să ne bucurăm cu toții, timp de două ore, prin cântece, de minunile perioadei, de frumusețea unor mesaje simple, dar pline de pozitivism. Alături de band-ul meu, am nenumărate noutăți, surprize și, desigur, cum îmi e specific mie, emoții de suflet. Împodobim și bradul, stați liniștiți!Sunteți un artist consacrat. Cum a fost drumul dvs. până să vă atingeți visul?

– Muncesc şi-am muncit cu “sânge” ca să ajung unde sunt acum. Cânt dintotdeauna și-am luptat, am studiat, am mers la festivaluri și-am încercat să devin din ce în ce mai bun, pentru a reuși să ajung cunoscut și ulterior să mă mențin. Mi-am dorit să reușesc și n-am stat cu mâinile în sân! Credeți-mă, oricât talent ai avea, nimic nu pică din cer! Așa era în anii 90, când nu existau concursuri de talente, doar festivaluri prin țară. Am bătut toate scenele, am făcut ore de canto, am evoluat, am muncit, am avut și noroc și, treptat, am ajuns în fața oamenilor. Dar provocarea a început de acolo!

E simplu să reușești, e greu să te menții și să crești, mai ales atunci când nu ai case de producții majore în spate. Eu unul îmi văd de drumul meu acum, alături de o echipă de oameni profesioniști, și încercăm să fim cât mai buni și să nu dezamăgim. Sunt peste 25 de ani de carieră, pe care-i celebrez pe 15 noiembrie la Sala Palatului, iar pe 22 martie, tot la Sala Palatului, devin SIMFONIC, într-un concert spectaculos cu 100 de oameni pe scenă!Cum reușiți să țineți trează atenția oamenilor asupra dvs. de atâta timp și care este secretul succesului dvs?

– Nu știu dacă am un secret al succesului. Primesc destul de des această întrebare și nu știu cu exactitate ce răspuns să dau pentru că nu dețin nici o formulă magică și nici eforturi supraomenești nu fac. În schimb muncesc mult. Și am făcut asta dintotdeauna. Am fost serios, punctual, profesionist și implicat. Am încercat mereu să vin cu noutăți, să diversific, să cânt mai multe genuri muzicale, să fiu maleabil, făcând ce-mi place, fără să fie nevoie să fac compromisuri.

Investesc în imaginea mea, sunt un artist independent, care nu e pe radio și care de 11 ani joacă sold-out în toată România două turnee naționale. Ofer emoție oamenilor și sunt sincer pe scenă și-n viață. Cred că acesta e un mare avantaj. Și iubesc ce cânt! Niciodată n-am făcut o melodie doar ca să dea bine. Chiar dacă a venit în urma cererilor cumva, eu am simțit să fac asta. Oamenii îmi sunt aproape pentru că vibrează cu munca mea. De 1 an de zile prezint la TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 15.00, show-ul „Drag de România mea!”. Succesul vine, după părerea mea, din sinceritate, din emoția transmisă și din felul în care încerc să fiu aproape de oameni. Genul muzical nu e perimat, clasic sau învechit. Ultimele mele creații au chitară electrică, un sound pop-rock actual și orchestrații moderne. Da, merg pe o zonă calitativă, cu melodie, care nu mai e la mare căutare pentru publicul tânăr, ori pentru cei care nu sunt amatori ai genului. Dar, pentru mine, noutatea este esențială. În tot ce fac. Niciodată nu cânt aceleași lucruri la spectacole, nu mă îmbrac la fel, nu mă repet, scot piese noi, caut inspirații, vin cu proiecte și spectacole inedite și mă schimb chiar și pe mine, căci și noi, oamenii, indiferent de nivel, trebuie să evoluăm în permanență. Vă iubesc!


Alexandra GHIȚESCU

74 afișări0 comentarii
bottom of page