top of page

Buna Vestire: Sărbătoarea bucuriei închinată Maicii Domnului

Românii, împreună cu frații lor ortodocși de pretutindeni sărbătoresc, în data de 25 martie a fiecărui an, Buna Vestire, în amintirea acelei zile când Maica Domnului a primit cea mai bună vestea că va naște în mod miraculos pe Pruncul Iisus, Fiul lui Dumnezeu cel care va mântui lumea. În fiecare an, credincioșii o cinstesc cu drag și evlavie pe Maica Domnului, cu ocazia Bunei Vestiri, considerată și Ziua Femeii Creștine.





Părintele Cleopa Ilie explică, într-una dintre predicile sale, ce calități a avut Fecioara Maria pentru care a fost aleasă ca Maică a Domnului și cât de mare este Ea în sfințenie. <<Iar dacă acești sfinți mari ai lui Dumnezeu au arătat smerenie mare, apoi cine poate să înțeleagă câtă adâncime de smerenie a fost în inima Prea Sfintei Fecioare Maria, care auzind și înțelegând de la Arhanghelul Gavriil că va zamisli de la Duhul Sfânt și va naște pe Fiul lui Dumnezeu, nu s-a înalțat cu inima sa, ci cu mare smerenie, socotindu-se pe sine o simplă roabă, a zis: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău”(Luca 1, 38).>>


Același sfânt Părinte spune, în continuare 35) : <<Cu adevărat, fraților, astăzi este ziua, întru care mult înveselitorul Arhanghel Gavriil a adus bucurie duhovnicească la toata lumea. El a fericit-o pe Fecioara Maria, spunându-i mai întâi „Bucură-te” si apoi: „ceea ce esti plină de dar”. I-a zis: că prin tine vine bucurie la toată lumea și întristarea neamului omenesc se risipește. Ea e plină de dar, căci cu adevărat ea este comoara tuturor darurilor celor duhovnicești.>>


Tradiții populare de Buna Vestire


În popor, există multe tradiții legate de această sărbătoare. Deoarece este permis să se mănânce pește, fiind dezlegare, se spune că oamenii care gustă pește în această zi se vor simți tot anul ca peștele în apă.


Tot tradiția spune că celor care se ceartă în această zi sfântă le va merge prost tot anul, fiind un mare păcat, pentru că este o zi a bucuriei.


Tot acum, credincioșii aduc crini, la biserică, pe care îi așează în fața icoanei Maicii Domnului, crinul fiind simbolul Bunei Vestiri. Arhanghelul Gavriil, „vestitorul Mântuirii” poartă în mână, de regulă, în reprezentările iconografice, un crin.

79 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page