Baia Mare este în top! Un nou trend turistic în lumea băuturilor: cocktailuri inspirate de natură
Pentru că e deja weekend 💜 și ne gândim la zile însorite! Mai mult decât un buchet de flori este un cocktail cu flori! 🌸
Ideea de foraging (într-o traducere liberă, hrănire), conceptul prin care începi să-ți cauți hrana vegetală în apropierea casei tale, descoperind astfel ierburi sălbatice, rădăcinoase și diferite fructe de pădure, se transformă acum într-un nou trend în lumea băuturilor. Barmanii din Europa au început să adauge astfel de elemente vegetale sălbatice în meniul lor, folosind resursele din natură.
Suedia a implementat noul concept de cocktailuri inspirate din natură prin susținerea programului Drinkable Country, unde experții în alcool servesc băuturi realizate din ingrediente locale, de sezon.
Mai mult, conceptul implică și clienții, care impreună cu ghizii locali, merg să colecteze fructe de pădure sau verdeață pentru a le amesteca în băuturile lor. În acest moment, sunt 14 locuri în întreaga țară unde există un astfel de bar în natură, folosindu-se ingredientele locale. Practic, alături de Biroul de turism al Suediei, au mapat locurile de campare din țară, iar acolo se găsesc și barmanii care nu doar pregătesc cocktailurile, dar și povestesc despre experiența de foraging.
Toată experiența este o definiție practică a cuvântului suedez “allemansrätten”, care înseamnă dreptul de a avea acces la domeniul public, “atât timp cât nu deranjezi și nu distrugi, ești binevenit să te bucuri de natură cât dorești,” dupa cum menționează Biroul de turism al Suediei.
Și la Londra s-a deschis un astfel de loc, la Native în cartierul Mayfair, unde cocktailul Alga martini este făcut cu fenicul marin pe care co-proprietara barului îl adună din oceanul de lânga casa ei din Essex. La fel se întâmplă și cu celelalte ingrediente din cocktailuri, cătină, florile de câmp și ceaiurile din plante fiind tot din producția naturii, nu cumpărate de la un distribuitor.
Inclusiv la București există un loc unde se pune accent pe produse locale, adunate chiar de barman, la Artichoke Social House (Calea Victoriei 45), care deși este o cafenea de specialitate, oferă și cocktailuri și alte băuturi care au la bază arta mixologiei și a plantelor.
In lumea bucătarilor, trendul acesta deja există sub denumirea “from farm to table”, adică restaurantele care au propria gradină de legume și fermă de animale. Această inițiativă are acum și sprijinul Uniunii Europene, iar cei interesați pot primi finanțare pentru a-și creea grădini speciale din care apoi să folosească alimentele pentru a le găti și vinde la restaurantul propriu.
Avem și în Baia Mare un barman care urmărește acest trend, Silviu Roșu de la Castel Transilvania, situat în Baia Mare, la 2,1 km de centrul orașului. Lavanda, menta și nuferii se găsesc chiar în incinta locației, locul perfect pentru zilele acestea caniculare când fugim de aglomerație, caniculă, stres, trafic și ne găsim refugiul în locuri răcoroase! Ne bucurăm din plin de aer curat, muzică bună și, desigur, bălăceală.

Castel Transilvania, strada Mihai Eminescu, Baia Mare






💜 Cocktail Forest Gin cu afine, inspirat din natură, cu lavandă, realizat de către Silviu Rosu, Castel Transilvania.




💜 Cocktail Forest Gin cu zmeură, inspirat din natură, cu lavandă, realizat de către Silviu Rosu, Castel Transilvania.


Să fiu sinceră nu mă pot decide nici acum care mi-a plăcut mai mult, cu afine sau cu zmeură! Ambele! Grea decizie! 😊



Cocktail fără alcool inspirat din natura Castel Transilvania, nufărul, realizat de Silviu Roșu


Limonadă cu mentă și mango inspirată din natura Castel Transilvania, menta, realizată de Silviu Roșu

Silviu Roșu, Castel Transilvania pregătind cocktailul Forest Gin cu zmeură
Vara aceasta ne bucurăm de signature drinks gândite și mixate pentru zile superbe, încărcate de culoare și vibrație pozitivă.
Alexandra Catrinel Ghițescu