top of page

Baia Mare, capitala celor 4 Țări. Țara Maramureșului a intrat în Marea Finală, Destinația Anului

Pentru că de curând Țara Maramureșului a intrat în Marea Finală pentru Destinația Anului 2021 în România, se cuvine să scriu câteva lucruri și despre Baia Mare, capitala celor 4 Țări: Țara Maramureșului, Țara Chioarului, Țara Lăpușului și Țara Codrului.Baia Mare este #orașulcaretrăiește


Dragostea dintre cetățeni este suprema tărie a orașului, așa cum este inscripționat pe o placă, chiar în Piața Cetății.
Baia Mare este o mare familie, orașul gazdă al diversității culturale, orașul oamenilor ce îl ocrotesc frumos, indiferent de cultura și etnia lor. De aceea, sărbătorim împreună armonia, deoarece conviețuim în deplină prietenie. Spunem că nu există orașul maghiarilor, al românilor, al evreilor, Există doar „orașul nostru”, „cetatea noastră” și „sărbătorile noastre” care ne apropie și mai mult unii de alții.


Frumusețea și veselia oamenilor care trăiesc aici este doar o mică parte din spiritul băimărean.


#BaiaMare este, fără îndoială, #OrasulOamenilor ce îl ocrotesc frumos, indiferent de cultura și etnia lor. În fiecare an sărbătorim împreună armonia, istoria comună pe care o împărtășim în evenimente de care ne este tare drag. ❤
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, Câmpul Tineretului


Foto: Simion Tarnovan


Foto: Simion Tarnovan, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară


Baia Mare este capitala celor 4 Țări - Țara Maramureșului, Țara Chiarului, Țara Codrului, Țara Lăpușului

Muzeul Satului, inaugurat în 1984 în peisajul pitoresc de pe Dealul Florilor (6 ha), cuprinde monumente din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș grupate în jurul Bisericii de lemn adusă din Chechiș.
În imediata apropiere a Muzeului Satului se află, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, probabil una dintre cele mai instagramabile clădiri din Baia Mare, iar în față se întinde Câmpul Tineretului.


Foto: Cătălin Cherecheș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă PopularăCu toții avem nevoie să ne încărcăm doza de optimism, iar #CâmpulTineretului ne oferă motive în plus să gândim: Totul va fi bine. 😍 Încununăm o zi cu o plimbare liniștită în locul unde #OrașulOptimist vibrează de veselie și voie bună. 😉Câmpul Tineretului


BaiaMare este un #orașinstagramabil cu spații vibrante unde poți cu ușurință crea cadre de fotografie perfecte 📸, fie că ești localnic sau turist! Spațiile deschise și largi, muzeele, sculpturile în aer liber fac din orașul nostru un #OrasMuzeu, unde explorarea nu cunoaște final.


Artă urbană
Așa că, dacă ai deja în plan să iei o pauză și să petreci o zi frumoasă, poți alege #OrașulVerde, Baia Mare. Adică un oraș care generează sănătate prin locurile cu vibrație pozitivă.


Parcul Regina Maria în imediata apropiere a Câmpul Tineretului

Ce are Baia Mare special? Natura e chiar în oraș și ajungi rapid oricum te-ai deplasa, cu mașina sau pe jos. Un loc în care să lași deoparte toate responsabilitățile de la servici sau de la facultate și anxietatea generată de aceste vremuri pandemice.

Un loc ideal pentru toată #familia, mai ales pentru că cei mici au la dispoziție un spațiu suficient de mare în aer liber, unde se pot juca în voie. Cu bucate gustoase și multă liniște, orașul nostru este locul potrivit pentru tihnă și experiențe de neuitat, pentru fiecare membru al familiei și pentru fiecare moment din an, iar armonia și calmul din #ParculReginaMaria te îmbie la plimbări lungi savurate în tihnă!Foto: Cătălin Cherecheș, Câmpul Tineretului și Parcul Regina Maria văzute de susAici se ascunde o oază de liniște în care putem da uitării grijile, fie și pentru câteva momente.


Să respirăm aer proaspăt și să lăsăm la o parte stresul cotidian. Zona este perfectă pentru ieșirile cu familia, pentru desfășurarea activităților sportive, ori pentru plimbarea animalului de companie.


Parcul Regina Maria e mereu plin de persoane care aleargă. Mereu, adică în orice anotimp, în orice moment al zilei și pe orice fel de vreme. Are dimensiuni mari, alei generoase și o bandă specială pentru alergat. De asemenea, #CâmpulTineretului este locul perfect unde poți lua #BaiaMareLaPas sau alerga 🏃‍♂️, locul unde te poți deconecta, ieși în natură chiar în oraș, unde îți poți regăsi optimismul și starea bună de spirit.

Așa că Baia Mare te invită la o cură de oxigen și relaxare, în timp ce descoperi lent 👣 un #OrașProaspăt, un #OrașCurat, un #OrașVerde și prietenos cu natura.🌿

Baia Mare este un oraș cosmopolit

Un important pas pentru istoria culturală a orașului Baia Mare se face la 5 mai 1896.


#OliverThurman a fost primar al oraşului Baia Mare între anii 1887 – 1899, cel datorită căruia în anul 1896 ia ființă Şcoala Băimăreană de Pictură. Ideea îi vine încă din anul 1890, atunci când se întâlnește cu Simon Hollosy și János Thorma la München, în timpul unei pauze de cafea și îi invită să picteze la Baia Mare.


Efervescența artistică din “anii Simon Hollósy” a favorizat asocierea Băii Mari cu sintagma de #OrasAlPictorilor.🎨Colonia Pictorilor, Baia MareColonia băimăreană funcționa după principiul „internaționalizării” taberelor de pictură, prin atragerea unui grup consistent de artiști care lucrau vara în Baia Mare și iarna la München.🤹‍♀️


De-a lungul unui secol peste 3.000 de artiști plastici (pictori, sculptori, graficieni, ceramiști, designeri), provenind din spațiul central și est european au activat (vremelnic sau permanent) în cadrul coloniei.


Baia Mare devine astfel dintr-un oraș minier, un centru artistic de renume, un oraș #cosmopolit și #multicultural.


O altă realizare din perioada lui este restaurarea unuia dintre cele mai importante simboluri ale orașului Baia Mare, #TurnulŞtefan, care a prins din nou viaţă la sfârşitul secolului XIX, anterior fiind lăsat în paragină după un incendiu mistuitor.Foto: Cătălin Cherecheș, Piața Cetății și Turnul Ștefan văzute de sus

Una dintre mândriile comunității băimărene este Piața Cetății, un loc recreere pentru cetățeni, un punct de atracție pentru turiști, o piață istorică într-un oraș european, modernism combinat cu patrimoniul cultural construit. Baia Mare iubește moștenirea sa culturală. Ne respectăm trecutul, ne uităm cu nerăbdare înspre viitor, în timp ce prezentul face din Baia Mare o destinație turistică demnă de luat în calcul.Baia Mare văzută din Turnul Ștefan
👐 Așa că găsește-ți refugiul într-un loc prețios și reîndrăgostește-te de Baia Mare, din nou și din nou, dintr-o singură privire atotcuprinzătoare.


Întotdeauna am crezut că Maramureșul și Baia Mare au un spirit aparte. De aceea cred în potențialul și mai mult decat atât, în meritul promovării Țării Maramureșului ca destinație turistică.

Călătoria dinspre Baia Mare înspre Țara Maramureșului reprezintă o promisiune emoțională, o energie magică care te încarcă spiritual.


Cu siguranță, o vizită dinspre Baia Mare înspre Țara Maramureșului rămâne o experiență unică. De la un oraș cosmopolit încărcat de istorie înspre Țara Maramureșului, un loc unde poți descoperi tradițiile care sunt încă vii și unde vezi oameni îmbrăcați în vechiul costum popular atunci când merg la biserică. Oamenii din Maramureş au ştiut să nu se înstrăineze de tradiţii, păstrate din timpurile de demult.
Alexandra Catrinel Ghițescu


847 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page