top of page

Arhimandritul Serafim Man: predică la Duminica Sfintei Cruci

Actualizată în: 4 apr. 2021

Credincioșii ortodocși prăznuiesc azi Duminica Sfintei Cruci.
Când părea că moartea a avut victoria, Iisus a înviat din morți și întreaga lume a văzut asta. Dumnezeu are un plan și El lucrează toate lucrurile spre binele nostru!


În predica de la Duminica Sfintei Cruci, arhimandritul Serafim Man de la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia spunea următoarele.

Prin Sfânta Evanghelie de azi, Mântuitorul ne atrage atenția în mod deosebit asupra a trei condiții esențiale spre a urma acest drum al mântuirii și anume: hotărârea liberă și personală, lepădarea de sine și purtarea crucii.


👉 Hotărârea liberă și personală - Iisus Hristos ne arată că libertatea este un dar de la Dumnezeu. El ne spune limpede: ,,Cel ce voiește să vină după mine." Iisus dorește să fim următorii și mărturisitorii Lui în lume. El nu poruncește nimănui, deși e Stăpân. Deci suntem liberi, dar de folosirea acestei libertăți va trebui să dăm seama în fața lui Dumnezeu.


👉 Lepădarea de sine - Lepădarea de sine este renunțarea la tot ceea ce este rău în noi și în afară de noi. Să lepădăm obiceiurile și deprinderile păcătoase. Să fugim de ocaziile și prieteniile păcătoase.


👉 Purtarea crucii - Fiecare avem o cruce de purtat. Prin cruce Hristos a învins stăpânia morții și puterea diavolului. În suferințele noastre, vom alerga la Mântuitorul Iisus Hristos cu rugăciune de laudă și preamărire:

”Doamne, armă împotriva diavolului, Crucea Ta ai dat-o nouă, că se îngrozește și se cutremură, nesuferind a privi spre puterea ei că morții a sculat și moartea o a zdrobit. Pentru aceasta, ne închinăm îngropării Tale și învierii".


(Livada duhovnicească, Predici la Duminici, Praznice Împărătești și la Sfinții de peste an, Arhimandrit Serafim Man)

66 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page