11 ianuarie - Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale
Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale deschide calendarul sărbătorilor de mediu, la 11 ianuarie, din anul 1997. Această dată a fost aleasă la inițiativa mai multor organizații ecologiste pentru a marca opt decenii, de la înființarea, în 1917, a Rezervației Naturale Barguzinsky, situată pe teritoriul Rusiei, la nord-est de Lacul Baikal.
În ultimele secole s-a observat o deteriorare accentuată a mediului înconjurător, fapt ce a determinat naturaliștii, oamenii de știință să-și îndrepte atenția către conservarea naturii și a biodiversității. Conservarea pădurilor în România a fost primul pas făcut în acest sens, prin apariția în anul 1881 a primului Cod Silvic al României, promulgat de Carol I.
“Parcul Natural Munţii Maramureşului este un ținut fascinant.
Parcul Natural Munţii Maramureşului este o arie protejată constituită în anul 2005, cu statut de parc natural, destinată conservării peisajului şi tradiţiilor locale, protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor şi încurajării turismului bazat pe aceste valori.

Foto: Horia Grosu, Parcul Național Munții Maramureșului

Frumuseţile zonei, autenticitatea şi modul de păstrare a tradiţiilor locale au făcut din zona Maramureşului, implicit a parcului un brand naţional, şi o destinaţie pentru majoritatea turiştilor care ne vizitează ţara” spune Horia Grosu.
Catrinel Ghițescu