Țara Maramureșului în Marea Finală pentru Destinația Anului! Baia Mare apare în clipul de prezentare
Actualizată în: 22 iul. 2021
Peste 16.000 de nominalizatori au decis care sunt destinațiile din România calificate în finala proiectului ”Destinația anului 2021”. Printre cele șase finaliste, pentru care se va poate vota este și Țara Maramureșului, așa cum a fost propusă ca și destinație turistică de Maramureș Cotidian.
Timp de 2 zile, două echipe de exploratori, Romanian Thrills și Valize Vesele, alături de o echipă profesionistă de producători și creatori de clipuri de conținut, au străbătut la pas toate cele șase regiuni, printre care și Țara Maramureșului. Am cuprins în filmări și Baia Mare, reședința municipiului de județ, sub sloganul “Poveste din Țara Maramureșului sau curajul de a păstra tradiția”.

Copiii de la Asociația Teodora Dănțăușa împreună cu doamna vicepreședinte, coregraf etnolog Maria Seraz, la filmările emisiunii “Destinația Anului” pe Câmpul Tineretului

Eu - Maramureș Cotidian - Alexandra Catrinel Ghițescu 🙂
Când vii în Țara Maramureșului, nu poți să ratezi vizitarea orașului Baia Mare, capitala celor 4 Țări - Țara Maramureșului, Țara Chioarului, Țara Codrului, Țara Lăpușului!
Spațiile deschise și largi, muzeele, sculpturile în aer liber fac din Baia Mare un “oraș muzeu”, unde explorarea nu cunoaște final.

Cu toții avem nevoie să ne încărcăm doza de optimism, iar Câmpul Tineretului ne oferă motive în plus să gândim: Totul va fi bine.
Așa că, dacă ai deja în plan să iei o pauză și să petreci o zi frumoasă, poți alege orașul verde, Baia Mare.


Echipele Romanian Thrills și Valize Vesele bucurându-se de ospitalitatea moroșenilor din Baia Mare


Una dintre mândriile comunității băimărene este Piața Cetății, un loc de recreere pentru cetățeni, un punct de atracție pentru turiști, o piață istorică într-un oraș european, modernismul fiind combinat cu valorile istorice. Turnul Ștefan este o istorie a biruinței, parte a Pieţei Cetății.

Copiii de la Asociația Teodora Dănțăușa împreună cu doamna vicepreședinte, coregraf etnolog Maria Seraz, la filmările emisiunii “Destinația Anului”, în Piața Cetății


Echipele Romanian Thrills și Valize Vesele bucurându-se de ospitalitatea moroșenilor din Baia Mare, în Piața Cetății
Turnul Ștefan a prins din nou viaţă la sfârşitul secolului XIX, anterior fiind lăsat în paragină după un incendiu mistuitor. De-a lungul timpului turnul a suferit mai multe stricăciuni. A fost expus dezastrelor naturale cauzate de trăsnete și incendii care sunt consemnate documentar. De fiecare dată însă, a fost reparat. Până să fie reabilitat ultima dată, în perioada 2011-2015, în interior avea acces doar clopotarul.

Echipa Valize Vesele în Piața Cetății, Baia Mare


Astăzi, 165 de scări înguste de piatră sau de lemn îi duc pe turişti la 40 de metri înălțime, în foișorul Turnului Ștefan.
După reabilitarea turnului, vizitatorii pot vedea și mecanismul ceasului realizat la începutul secolului al XVII-lea de un meșter din Cehia.
Cinci astfel de ceasuri sunt în lume, dintre care mai funcţionează doar trei: cel din Baia Mare şi cele din Budapesta şi Praga.
Efervescența artistică din “anii Simon Hollósy” a favorizat asocierea Băii Mari cu sintagma de “Oraș Al Pictorilor”. De-a lungul unui secol peste 3.000 de artiști plastici (pictori, sculptori, graficieni, ceramiști, designeri), provenind din spațiul central și est european au activat (vremelnic sau permanent) în cadrul coloniei.
Oliver Thurman a fost primar al oraşului Baia Mare între anii 1887 – 1899, cel datorită căruia în anul 1896 ia ființă Şcoala Băimăreană de Pictură. Ideea îi vine încă din anul 1890, atunci când se întâlnește cu Simon Hollosy și János Thorma la München, în timpul unei pauze de cafea și îi invită să picteze la Baia Mare.
Colonia băimăreană funcționa după principiul „internaționalizării” taberelor de pictură, prin atragerea unui grup consistent de artiști care lucrau vara în Baia Mare și iarna la München.
Baia Mare devine astfel dintr-un oraș minier, un centru artistic de renume, un oraș cosmopolit și multicultural.

Echipa Valize Vesele în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare




Călătoria dinspre Baia Mare înspre Țara Maramureșului reprezintă o promisiune emoțională, o energie magică care te încarcă spiritual.
Indiferent de ce anotimp vorbim, Țara Maramureșului are câte ceva de oferit pentru fiecare călător. Când ajungi aici spui că ai ajuns în Rai. Oamenii buni ca pâinea caldă, peisajele de basm și credința puternică fac din Maramureș locul în care Divinitatea, natura și oamenii și-au dat mâna în cel mai frumos mod cu putință.

Eu - Maramureș Cotidian - Alexandra Catrinel Ghițescu alături de Valize Vesele în dimineața plecării din Baia Mare, după micul dejun în care am povestit despre Școala Băimăreană de Pictură, deoarece fiecare a primit din partea mea 2 căni inscripționate cu picturi de la Muzeul Județean de Artă, Centrul Artistic Baia Mare
De oriunde pornești să ne vizitezi, avem doar gânduri luminoase pentru tine: să te bucuri de peisajele frumoase ce te-nconjoară pe tot traseul, de ospitalitatea și bunătatea oamenilor de pe aceste meleaguri.
De la obiceiurile, meșteșugurile și tradițiile strămoșești până la atracțiile naturale impresionante, Țara Maramureșului oferă activități tuturor iubitorilor de călătorii, indiferent de vârstă.
S-au filmat locuri de poveste și oameni senzaționali, totul pentru a aduce în fața telespectatorilor Prima TV frumusețea și măreția fiecărei regiuni intrată în competiția finală.
Împreună cu Alexandra Buzoianu, unul dintre producătorii Prima TV, am încercat să reliefăm cât mai bine potențialul turistic al zonei propuse în concurs și anume Țara Maramureșului, iar echipa a avut un program complex de filmare, oameni, locuri și gastronomie.

Eu - Maramureș Cotidian - Alexandra Catrinel Ghițescu împreună cu Alexandra Buzoianu, producător emisiune “Destinația Anului” în dimineața plecării din Baia Mare, la micul dejun

Emisiunea în care va apărea Țara Maramureșului va fi difuzată sâmbătă, 7 august, ora 17:30 la Prima TV.
Până în 29 august se poate vota ”Destinația anului 2021” pe platforma www.destinatiaanului.ro.
După închiderea perioadei de vot, în 30 august, exploratorii și juriul vor acorda puncte candidatelor, după ce vor fi vizionat toate cele șase episoade ale emisiunii difuzată de Prima TV în fiecare sâmbătă, de la 17.30. În 4 septembrie se va afla numele destinației câștigătoare.
Alexandra Catrinel Ghițescu
Fotografii: Maramureș Cotidian - Alexandra Catrinel Ghițescu