top of page

ÎPS Teodosie, ierarhul care a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii


În această perioadă de încercare Înaltpreasfințitul Teodosie a fost ierarhul care a răspuns solicitărilor credincioșilor din toată România.


A fost prezent zilnic la Sfânta Liturghie și la Acatistul din miez de noapte, participând săptămânal la dialoguri duhovnicești. Este ierarhul care comunică deschis cu păstoriții, fiind alături de sufletul și durerea fiecăruia.În aceste condiții, biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului a subliniat ,,ÎPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, ÎPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos."


De asemenea în același comunicat se precizează foarte bine rolul împărtășaniei în viața credincioșilor ,,discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii."


Alexandra GHIȚESCU

390 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page