top of page

ÎPS Teodosie, ierarhul bucuriei și al disponibilității! Mărturii


Aseară, o serie de credincioși au sărit în apărarea ÎnaltPreasfințitului Teodosie, ierarhul hulit din nou. Ce am observat eu din mărturiile celor pe care i-a ajutat? Că aduce bucuria dumnezeiască prin credință și alungă duhul tristeții și al deznădejdii.


Subiectul bucuriei creștine este tratat pe larg în Biblie. Bucuria despre care se vorbește este o stare continuă în toate circumstanțele. Indiferent de timp, condiție sau situație cel credincios trebuie sa dețină această virtute din roada Duhului Sfânt. Găsim scrisă o mărturie care ne uimește: “Mă bucur acum în suferințele mele pentru voi…” (Coloseni 1: 24). În vremurile biblice bucuria era un cuvânt din vocabularul credincioșilor, ei chiar se salutau în acest fel.


Nu vorbim despre a fi fericit de anumite lucruri. Bucuria ca roadă a Duhului Sfânt este la alt nivel, nivel dumnezeiesc.


Tot ceea ce a spus, tot ceea ce a făcut Hristos avea scopul așezării bucuriei: “V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea sa rămână în voi, și bucuria voastră sa fie deplină.” (Ioan 15: 11)


Acesta este și arhiepiscopul Tomisului, ÎnaltPreasfințitul Teodosie, un ierarh al bucuriei, prin urmare un ucenic al lui Hristos.

Colaj cu fotografii realizate de Vali VădănoiuDespre ÎPS Teodosie sunt atât de multe de spus, însă uneori ai senzația că nu ai cuvintele potrivite să vorbesti despre domnia sa. Anul trecut, in luna martie am văzut un videoclip postat pe un grup ortodox, un videoclip cu o slujbă săvârșită de ÎPS Teodosie. Era vorba despre slujba Acatistului, m-a impresionat modul său de a se ruga, în genunchi ore în șir, cu o trăire plină de frică de Dumnezeu și pocăință. Apoi, m-a impresionat faptul că slujea zilnic, zi și noapte se ruga pentru popor cu credință. Un alt moment de o importanță majoră pentru mine a fost mărturisirea dată de ÎPS Teodosie și cererea sa continuă de redeschidere a bisericii atunci când toți ceilalţi tăceam. Apoi, apărarea Sfintei Împărtășanii și sinceritatea, curajul cu care a declarat răspicat "presei" ca s-au împărtășit copiii, deși ceilalți preoți împărtășeau pe ascuns. Când l-am sunat părea ireal ca un ierarh să răspundă unui necunoscut, ba mai mult să sune înapoi... Când l-am cunoscut personal m-a cucerit prin: bunătatea, modestia și mila sa, dragostea și implicarea sa în relația cu fiecare om în parte deși programul său este mereu plin. În decursul acestui an mărturisesc ca ÎPS Teodosie, pentru mine, familia și credința ortodoxă este ca un odor de mare preț, un stâlp al ortodoxiei, un mare mărturisitor și un om deosebit... Ajută mereu pe toți, nu spune niciodată nu și cu cât omul este mai încercat cu atât ÎPS Teodosie este mai bun și iertător. Atunci când participi la slujbele lui ÎPS Teodosie parcă ai parte de o mică parte din Rai, unde ÎPS Teodosie îți arată bunătatea lui Dumnezeu prin comportamentul său care pare ireal pentru o lume atât de pervertită. ÎPS Teodosie are darul de a întoarce la Dumnezeu și pe atei, de a-i întoarce profund și a-i face să se gândească la bunătatea lui Dumnezeu prin felul său de a fi. ÎPS Teodosie este atât de bun și disponibil încât nu poți crede ca este real ce vezi... ÎPS Teodosie este prea bun pentru așa vremuri și păcate”, spune Mara în mărturisirea făcută pe Facebook.

"ÎPS Teodosie ajută pe toți. Pe unii așezându-i la masă, pe alții, făcându-le rugăciuni invidual, pe alții cu bani, altora le oferă cazare. Tuturora le oferă timpul, dragostea, bunătatea și îndrumarea sa. Deși poate nu a dormit toată noaptea, dimineața slujește iar, după Sfânta Liturghie săvârșește alte slujbe oriunde este chemat. Răspunde tuturor la telefon, stă la masă cu oricine. ÎPS Teodosie este Arhiereul Poporului, mereu aflat în mijlocul mulțimii, cu timp, dedicare și dragoste pentru fiecare om în parte. Este un duhovnic iscusit și un om plin de: pace, curaj, bunăvoință. Un om de o smerenie rar întâlnită și un păstor care își dă viața pentru Dumnezeu și oile sale", afirmă Mariana.

“Pe mine m-a ajutat când eram la capătul puterilor. L-am descoperit în martie, anul trecut. Era singurul care făcea slujbe. L-am urmarit și seara și așa a trecut 1 an, timp în care am uitat că îmi doream să mor ... Și așa ierarhul nostru a mai salvat un suflet. Nu știu cum să îi mulțumesc eu ca om, dar cu siguranță Dumnezeu stie! Sănătate și putere pentru neobositul nostru păstor! Vrednic este!” conchide Dana, o altă credinciosă.427 afișări0 comentarii
bottom of page