top of page

ÎPS Teodosie despre ÎPS Pimen: un ierarh al slujirii, al credinței și al dragostei permanente

În cadrul Sfintei Liturghii oficiate astăzi la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel", din Constanța, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a pomenit pe ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, mutat la Domnul.


„A fost voia lui Dumnezeu. Noi cu durere am primit această veste. Este cel care a avut o viața lungă, dar plină de jertfă. O viață de dragoste, de slujire a lui Dumnezeu și a oamenilor. Foarte rar s-a văzut atâta dragoste la un slujitor al lui Dumnezeu ca la ÎPS Pimen. . . . " a explicat ierarhul.




De asemenea acesta a făcut referire la viața Înaltpreasfințitului Pimen, model de ierarh ,,viața lui a fost o alergare permanentă. De aceea, Dumnezeu a socotit că i se cuvine cununa vieții celei veșnice. Și astăzi, l-a chemat la El. Regretăm această despărțire foarte mult. Dar în același timp punem înaintea lui Dumnezeu faptele sale atât de bogate legate de dragostea de Dumnezeu și de oameni. A fost un ierarh care și-a iubit preoții, diaconii, cântăreții, monahii și credincioșii săi. Pe toți i-a iubit în mod deosebit. Și iată că toți l-au și iubit pe IPS Pimen, a fost un ierarh atât de iubit ! A iubit tot ce a fost frumos și adevărat! . . . Și muzica și poezia! A iubit in mod deosebit slujba și era nelipsit de la slujbe! Un mare muzician din locurile acelea l-a copleșit, Ciprian Porumbescu. Așa cum știți a lăsat ca un testament ca la mormântul său să fie cântată Balada lui Ciprian . . ."




Totodată Înaltpreasfințitul Teodosie a vorbit despre legătura duhovnicească cu ierarhul Sucevei și Rădăuților ,,am fost legat de ÎPS Pimen, pentru că a fost ca un părinte al meu! A fost la înmormântarea părinților mei. Și i-am purtat și îi port atâta prețuire! Și simt că nu mă despart de Înaltpreasfinția Sa! Și simt că îl voi în purta în suflet și în inimi ca și pe părintele pe care l-am avut împreună atâta de iubit, pe vrednicul de pomenire Preafericitul Teoctist! . . .A fost un ierarh al slujirii, al credinței și al dragostei permanente. Îl voi pomeni întotdeauna, așa cum pomenesc și un alt ierarh, pe Înaltpreasfințitul Justinian. ÎPS Pimen a fost o lumină vie! Nu numai pentru Bucovina, ci si pentru întregul neam românesc. De aceea, rămâne un reper atât de luminos pentru toată românimea noastra. Pentru că a legat istoria cea veche cu istoria cea noua și ne-a dăruit nouă pildă de dârzenie în credința, în slujirea neamului, a înaintașilor, in iubirea țării, iubire de valorile pe care le avem noi. Astfel încât rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i ierte toate greșelile pe care le a făcut ca un om, dar să ii primească sufletul în locașurile Sale cele Cerești! Dumnezeu să-L ierte și veșnica sa-i fie pomenirea! Amin!"


Alexandra GHIȚESCU

31 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page