top of page

ÎPS Teodosie despre ÎPS Justinian: Un aprig apărător al ortodoxiei și ortodoxia pulsa în venele saleAstăzi, 28 mai 2020, Înaltpreasfințitul Teodosie l-a evocat în cadrul emisiunii "Dialoguri duhovnicești" moderată de părintele Eugen Tănăsescu, pe vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Justinian Chira, arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului."Înaltpreasfințitul Justinian a fost un om cu totul special, cu o bunătate aparte, cu o apropiere de oameni atât de mare, un cunoscător al psihologiei credincioșilor de toate vârstele, cu un umor extraordinar de rafinat. De aceea când avea să pună pe cineva în ordine, să îl aducă din capriciile personale, avea niște expresii cu totul potrivite care copleșeau. L-am iubit și îl iubesc atât de mult pentru că nu m-am despărțit și nu pot să mă despart de un om atât de înțelept. Chiar a scris o carte cu învățături pe care am cumpărat-o și am distribuit-o în arhiepiscopia noastră. Era o persoană care se apropia de tot felul de oameni și nu-i repezea, chiar pe cei care se obrăzniceau. Căuta să îi aducă la realitate.


Era un om al rugăciunii, al postului, al dragostei, un om de care îți venea să nu te mai despărți niciodată. Atât de plastic era în exprimare. Dar ce avea cel mai evident, era înțelepciunea și înțelepciunea le pune pe toate la locul lor, astfel încât Înaltpreasfințitul Justinian a fost balsam pentru credincioși, atât de mult a fost iubit. Și stau și acum de vorbă cu ucenici de-ai dânsului și i-am mulțumit și îi mulțumesc. Iată am recuperat cu binecuvântarea Înaltpreasfinției sale o mănăstire care era în afara ortodoxiei, la Pasul Prislop și mi-a dat binecuvântare să o aduc la ortodoxie. De aceea ne-am legat foarte mult prin aceasta, dar și prin toate întâlnirile pe care le aveam.


Atât de frumos te saluta, avea un zâmbet sincer și curat, o privire foarte curată și de asemenea era un mărturisitor al credinței, cu adevărat un mărturisitor după modelul mărturisitorilor din secolul al XVIII-lea, când biserica a fost în pericol să fie înghițită de catolicism. Era un aprig apărător al ortodoxiei și ortodoxia pulsa în venele sale. Un om pe care îl am în suflet mereu și dacă l-aș vedea l-aș opri, nu l-aș mai lăsa să plece pentru că tot timpul avea ceva nou, ceva frumos, unic, în exprimarea sa."


Alexandra GHIȚESCU

332 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page